Ambulancewerkgevers eisen directe stopzetting acties
De particuliere ambulancediensten mogen hun acties voortzetten. Dat heeft de president van de rechtbank in Maastricht donderdag bepaald in kort geding.
De chauffeurs en andere medewerkers hebben sinds maandagochtend veelal zondagsdiensten gedraaid. Bepaalde ritten voerden ze niet uit. Ze wilden zo afdwingen dat ze twee jaar eerder mogen stoppen met werken, namelijk op hun 57e jaar.
Het kort geding was aangespannen door werkgeversorganisatie AmbulanceZorg Nederland (AZN). De organisatie stelt dat patiënten onaanvaardbare risico’s lopen. Vakbonden FNV Bondgenoten en CNV Bedrijvenbond ontkennen dat.
Rechtbankpresident P. Lampe verwierp het argument van AZN dat de gezondheid van patiënten door de acties ernstig gevaar zou kunnen lopen. Ook kon AZN niet hard maken dat zich al enkele ernstige incidenten zouden hebben voorgedaan, waarbij de gezondheid van patiënten ernstig gevaar liep.
Verder wijst de president er op dat de acties tijdig waren aangekondigd en dat er eerder een patstelling was ontstaan. Ook het argument van AZN dat de bonden misbruik zouden maken van het stakingsrecht door iets onhaalbaars na te streven, verwees de president naar de prullenbak. Dat de bonden afspraken zouden hebben geschonden over verder overleg en toen plotseling met acties kwamen, kon AZN niet geloofwaardig maken.
Wel waarschuwde Lampe de bonden om „de vinger aan de pols te houden" en ervoor te zorgen dat eventuele risico’s voor patiënten binnen aanvaardbare grenzen blijven.
De bonden reageerden verheugd op de uitspraak, die mocht rekenen op een daverend applaus van de tientallen aanwezige ambulancechauffeurs. Bestuurder T. Koningh van FNV–Bondgenoten zei dat de rechter de werkgevers terecht heeft gewezen om hun arrogantie.
Voorzitster P. Swenker van AZN reageerde teleurgesteld. „We moeten ons beraden over hoe nu verder", zei ze in een eerste reactie. Vice–voorzitter H. Groenendijk van AZN wil best weer gaan praten met de bonden, maar ziet vooral veel in een nader onderzoek naar de leeftijd waarop ambulancechauffeurs moeten ophouden met werken.
„Met de harde resulaten van zo’n onderzoek kunnen we ons ook naar het ministerie toe hard maken", meent hij. Dan zou er mogelijk overheidsgeld kunnen vrijkomen voor vervroegde uittreding. Maar FNV–Bondgenotenbestuurder Koningh hield een slag om de arm: „We gaan niet praten alleen maar om het praten. Als het ze daarom te doen is, kunnen ze me wat".