Binnenland

„Refo vindt hellend vlak bij tv via internet geen bezwaar”

ROTTERDAM – Ze voelen zich beter de baas over de knop van de computer dan over die van de televisie. Daarom kijken veel bevindelijk gereformeerden met een gerust hart tv via internet. Ze erkennen dat er een hellend vlak is, maar zien dit niet als belemmering.

Evert van Dijkhuizen
9 February 2012 11:46Gewijzigd op 14 November 2020 19:16
Myrta Otten. Foto RD
Myrta Otten. Foto RD

Myrta Otten uit Rotterdam onderzocht de relatie tussen reformatorische christenen en het tv-kijken via websites zoals uitzendinggemist.nl. Ze deed dat in samenwerking met deze krant en het internetfilterbedrijf Kliksafe.

De 24-jarige Otten hield diepte-interviews met tien reformatorische gezinnen die selectief tv-kijken. Ook analyseerde ze de resultaten van het onderzoek van deze krant, afgelopen najaar, naar het tv-gebruik in de achterban. Dinsdag studeert Otten op haar onderzoek af aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Wat viel op bij de interviews?

„De ondervraagde gezinnen hebben voor zichzelf een plausibel argument om tv te kijken via internet. Ze zeggen dat ze dan beter kunnen selecteren wat ze kijken en dat ze minder lang kijken. De tv nodigt naar hun mening uit om er een hele avond achter te hangen. Ze voelen zich beter de baas over de knop van de computer dan die van de tv.”

Welk verschil vond u tussen de gezinnen?

„In sommige gezinnen is tv-kijken via internet een gezamenlijke activiteit. Ouders gaan met hun kinderen op de bank zitten om naar een programma te kijken via uitzendinggemist. In andere gezinnen is het juist een individuele bezigheid.”

De tv was altijd taboe vanwege het hellend vlak. Hoe ligt dat met kijken via uitzendinggemist?

„De gezinnen die ik heb gesproken, erkennen het gevaar van een hellend vlak. Het is alleen geen reden voor hen om geen tv te kijken via internet. Ze kijken selectief. Een deel van de gezinnen gaf tegelijk aan dat de tv door het kijken via internet sluipenderwijs hun huis was binnengedrongen.”

U adviseert de discussie nieuw leven in te blazen. Waarom?

„Het in het verleden veelgebruikte argument dat de beeldcultuur fout is, leeft niet meer zo sterk bij de groep die ik heb gesproken. Deze mensen zijn zelfs behoorlijk positief over de beeldcultuur, omdat die indringend confronteert met de wereld om je heen. De moderne wereld en de wereld van armoede, rampen en ziekten.

Daarnaast speelt het argument van wereldmijding steeds minder een rol. De door mij geïnterviewde ouders willen hun kinderen graag begeleid én kritisch confronteren met de moderne wereld. Daar zit de gedachte achter: Ik heb liever dat mijn kinderen thuis tv-kijken dan bij een ander. En: Ik wil mijn kinderen goed voorbereiden op later, zodat ze niet volledig losgaan als ze de grote wereld binnenstappen.”

De cultuurvisie van bevindelijk gereformeerden verandert?

„Degenen die selectief tv-kijken hebben in ieder geval niet de traditionele cultuurvisie van wereldmijding. Zij leggen de nadruk juist op het bewust aanwezig zijn in de wereld met de opdracht om als christen een zoutend zout te zijn. Het zo veel mogelijk afstand houden van de wereld is voor hen geen issue meer. Ze zijn bang dat ze door die houding de aansluiting missen, bijvoorbeeld als het gaat om evangelisatie.”

Wat verwacht u?

„Dat de groep bevindelijk gereformeerden die helemaal geen tv-kijkt over twintig jaar op een natuurlijke wijze is verdwenen. Niet kijken en geen tv hebben, was altijd een duidelijke grens. Bij wel tv-kijken, ook al is het via de computer, wordt het lastiger om grenzen te stellen.”

Gedrukte exemplaren van de scriptie, 251 blz., zijn tegen kostprijs (12,50 euro excl. verzendkosten) te bestellen via secr@refdag.nl

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer