Kerk & religie

Conferentie Oxford: Bijbellezen is niet genoeg

OXFORD – Een christenwetenschapper wordt geroepen om God te dienen met het verstand, zeker in het zoeken naar de waarheid. Bijbellezen is niet genoeg.

Van een medewerker
30 January 2012 11:13Gewijzigd op 14 November 2020 18:58
Foto RD
Foto RD

Dat stelde dr. Benno van den Toren, dogmaticus aan de universiteit van Oxford en bijzonder hoogleraar charismatische vernieuwing aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, dit weekend tijdens een conferentie in Oxford. „Christenacademici staan voor de uitdaging om met creativiteit twee talen te spreken.”

Op de universiteit van Oxford waren dit weekend zo’n 75 promovendi en masterstudenten bijeen om na te denken over het geloof en hun academische loopbaan.

De conferentie ”Christianity and the life of the mind” is onderdeel van het programma ”Developing a Christian Mind” aan de universiteit van Oxford.

Initiatiefnemers zijn christenwetenschappers die beginnende academici willen ondersteunen bij het integreren van hun intellectuele werk in het christelijk geloof. Organisatoren zijn dr. Donald Hay, econoom en voormalig voorzitter van de faculteit sociale wetenschappen, de natuurwetenschapper dr. Ard Louis en dr. Van den Toren.

„Het Evangelie geeft je een ander perspectief op de wereld. Het verandert hoe we de dingen zien, ook al leef je in dezelfde wereld. Het christelijk geloof laat je zien hoe de werkelijkheid écht is.” Dat zei Alister McGrath over de manier waarop christenen in de wereld kunnen staan.

Belangrijk is volgens de hoogleraar theologie uit Oxford dat we bewust een visie ontwikkelen op God, het Evangelie en onszelf. Hij wees erop dat alle christenen geroepen zijn om God te dienen in hun leven, ondanks persoonlijke tekortkomingen. Iedereen heeft immers gaven ontvangen en heeft zijn sterke kanten. „Het is onacceptabel om te ontkennen dat God die heeft gegeven.”

Het christelijk geloof is een venster om naar de wereld en de wetenschap te kijken. Dr. Van den Toren verbond dit aan het concept ”worldview”. Dat is een allesomvattend raamwerk met basisovertuigingen over de werkelijkheid. Dat je je bewust bent van je wereldbeeld is belangrijk omdat het een manier is waarop je de wereld begrijpt.

Dr. Louis paste dit toe op het christelijk spreken over de oorsprong van de wereld. De Bijbelse notie van de schepping is cruciaal, aldus Louis. Het geloof in de goddelijke oorsprong van de wereld vormt de grond van de wetenschap. Het theïsme heeft oog voor de bedoeling achter de materie. Tegelijkertijd houdt het rekening met het feit dat we onszelf gemakkelijk bedriegen. We weten immers dat we gevallen mensen zijn.

Sociologe Elaine Storkey plaatste fundamentele kanttekeningen bij de manier waarop in de sociale wetenschappen over de mens wordt gesproken. Ze bekritiseerde methoden die de mens in simpele concepten proberen te vatten door mensen te typeren als wezens die streven naar maximaal eigenbelang. Uiteindelijk blijken sociale wetenschappen steeds minder goed antwoord te kunnen geven op de fundamentele vraag van het menselijk bestaan: ”Wie ben ik?”

McGrath benadrukte het belang van het spreken met christenen uit het eigen vakgebied. Louis: „De lokale christelijke gemeente en een wereldwijde intellectuele gemeenschap kunnen hierin behulpzaam zijn.”

www.oxfordchristianmind.org

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer