Joodse radiozender probeert Evangelie te verspreiden
BARNEVELD – Joodse medeburgers bereiken met de boodschap dat Jezus de Messias is. Dat wil de Messiasbelijdende gemeente Netivyah uit Jeruzalem. De leden zijn de drijvende krachten achter Kol Ha’Yeshuah, een christelijk radiostation dat zich richt op Israël.
Het werk van Kol Ha’Yeshuah (de stem van Jezus, de Zaligmaker) heeft een belangrijke plaats in het leven van Hanna Kovner. De Messiasbelijdende Jodin is sinds de oprichting van het radiostation in 1999 betrokken bij het werk van Kol Ha’Yeshuah. Deze week is ze in Nederland, om de achterban van Trans World Radio te informeren over het werk van de zender. Kol Ha’Yeshuah wordt gesteund door deze in Barneveld gevestigde organisatie.
Kovner emigreerde in 1996 vanuit Rusland naar Israël. De 41-jarige groeide op in Moskou en kreeg een seculiere opvoeding. Weliswaar was haar familie van Joodse origine, maar in de praktijk betekende dit niet veel meer dan dat enkele rituele gebruiken in ere werden gehouden.
Dat veranderde toen Kovner met de Bijbel in aanraking kwam. „Dat gebeurde op een moment dat ik zoekende was naar de zin van het leven. Op dat moment kreeg ik van iemand een Bijbel. Het eerste wat ik las was Mattheüs 5, het gedeelte waarin de Bergrede van de Heere Jezus staat. Dat greep me enorm. Maar het vormde eerder het begin dan het einde van een zoektocht.”
Dat laatste had volgens Kovner te maken met een van de zaken „die voor een Jood heel gevoelig liggen”: het erkennen van Jezus Christus als de Messias. „Dat is een enorme stap, of je nu een orthodoxe of een seculiere Jood bent. Uiteindelijk denk ik te moeten zeggen dat Hij mij te sterk is geworden.”
In 1996 emigreerde Kovner als eerste lid van haar familie naar Israël. „Mijn opa riep ten tijde van het communistische regime al: Zodra we meer vrijheid krijgen, vertrek ik naar Israël. Uiteindelijk is mijn hele familie gevolgd in de jaren nadat ik emigreerde.”
Kovner maakte deel uit van de grote groep van rond de 1 miljoen Joden die na de val van het communisme vanuit de voormalige Sovjet-Unie naar Israël emigreerden. Door die volksverhuizing ontstond er een grote behoefte aan Russischtalige lectuur en andere informatie. „Kort nadat ik arriveerde kwam al het verzoek of ik wilde meehelpen met het opzetten van een christelijk radiostation voor Russische Joden.”
Al snel raakte Kovner betrokken bij wat uit zou groeien tot Kol Ha’Yeshuah, een zender die gerund wordt door leden van de Messiasbelijdende Netivyahgemeente in Jeruzalem. „In Rusland volgde ik op de universiteit een opleiding in de telecommunicatie. Dat had al raakvlakken met het werk bij de radio.”
Via Kol Ha’Yeshuah legt de Netivyahgemeente zich toe op het geven van onderwijs vanuit de Bijbel. „We richten ons op diverse doelgroepen. Elke avond van de week zenden we een halfuur uit. De ene keer richten we ons op jongeren, de andere keer bijvoorbeeld op orthodoxe Joden. In het programma voor de eerste groep komen vaak praktische vragen aan de orde, zoals hoe je als volgeling van Jezus kunt leven in de seculiere samenleving van Israël. Als we een uitzending maken voor orthodoxe Joden, proberen we uitleg te geven over de lijnen die vanuit het Oude Testament getrokken kunnen worden naar het Nieuwe Testament, en omgekeerd.”
Bijna altijd maakt Kol Ha’Yeshuah series uitzendingen rond een bepaald thema die later via internet gedownload of opnieuw beluisterd kunnen worden. „Zo hebben we een serie gemaakt over Jozef en zijn broers, en parallellen laten zien met de zorg van de Messias voor Zijn volk. Maar ook zijn er programma’s gemaakt over belangrijke personen uit de Bijbel. Bijvoorbeeld Mozes, Jesaja en David. We leggen daarin uit wat er uit hun leven te leren is over de komst van Christus.”
Kol Ha’Yeshuah ondervindt regelmatig tegenstand van antizendingsorganisaties. „Dan worden we gebeld en krijgen scheldkanonnades te horen. We proberen echter altijd in gesprek te gaan.” Ook praktisch wordt de organisatie gehinderd, doordat bijvoorbeeld nieuwbouwplannen in Israël worden gedwarsboomd.
Het weerhoudt Kovner er niet van om Nederlanders op te roepen tot het tonen van liefde voor het Joodse volk. „Wij zijn niet gewend dat anderen om ons geven. Het zou prachtig zijn als mensen vanuit Nederland echt om Israël geven. Ik hoop dat mensen onze organisatie financieel steunen. Maar het belangrijkste is het gebed voor Israël en de bede of het Joodse volk Jezus als Messias leert erkennen.”