Kerk & religie

Universiteit VS zet Gutenberg-bijbel op internet

De universiteit van Texas heeft zijn gehele, twee delen tellende Gutenberg-bijbel op internet geplaatst. Daarmee heeft ze een van ’s werelds kostbaarste boeken toegankelijker gemaakt voor wetenschappers en andere geïnteresseerden.

Kerkredactie
25 July 2003 20:40Gewijzigd op 14 November 2020 00:27
Gutenberg-bijbel
Gutenberg-bijbel

„Zoals Johannes Gutenberg kennis toegankelijker maakte met de uitvinding van de boekdrukkunst, zet dit project die erfenis voort”, zegt Richard Oram, hoofdbibliothecaris van het Harry Ransom Centrum van de universiteit. Het centrum geldt als een van de belangrijkste archieven op het gebied van cultuur. In juni vorig jaar begon het met het scannen van de bladzijden.

De universiteit is overigens niet de eerste die de Gutenberg-bijbel op internet zet. Ook in Engeland en Japan gebeurde dat al, en de Library of Congress in Washington heeft deze Bijbel op cd-rom staan, aldus Oram. Volgens medewerkers van het Ransom Centrum is hun exemplaar echter de beste en meest geraadpleegde versie van allemaal.

De Gutenberg-bijbel werd midden 15e eeuw in Duitsland gedrukt, in een oplage van slechts 200 exemplaren, waarvan er -aldus het centrum- nog 48 bestaan. Anderen noemen een aantal van 46: vier op perkament en 42 op papier gedrukt. Van deze 42 is een groot deel incompleet.

Algemeen wordt aangenomen dat Johannes Gutenberg (rond 1400-1468) uit Mainz de uitvinder is van de boekdrukkunst. Vorig jaar werd de Gutenberg-bijbel die zich bevindt in de Duitse universiteitsstad Göttingen tot werelderfgoed verklaard.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer