Kerk & religie

Appel Kerk en Israël: PKN moet steun aan Sabeel stopzetten

UTRECHT – „De Protestantse Kerk in Nederland geeft op dit moment op niet-geloofwaardige wijze invulling aan het belijden van de kerkorde over Israël.”

Van een medewerker
17 January 2012 22:51Gewijzigd op 14 November 2020 18:45
Meindert Leerling (r.) van het Appel Kerk en Israël biedt Israëlmanifest aan aan synodepreses ds. P. Verhoeff. Foto Jan van Reenen
Meindert Leerling (r.) van het Appel Kerk en Israël biedt Israëlmanifest aan aan synodepreses ds. P. Verhoeff. Foto Jan van Reenen

Dat zei Meindert Leerling dinsdagmorgen in Utrecht namens het Platform Appel Kerk en Israël in de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). Hij deed dit voorafgaande aan de aanbieding van een manifest over Israël aan het moderamen van de synode van de kerk. Moderamenpreses P. Verhoeff nam het manifest in ontvangst. Namens het platform waren eveneens aanwezig ds. P. R. van Commenee uit Balk, ds. P. van Midden uit Bergambacht, drs. C. de Vreugd uit Nijkerkerveen en Lenny van der Linden uit Zoetermeer.

Het Platform Appel Kerk en Israël wil in en vanuit het grondvlak van de Protestantse Kerk gestalte geven aan de roeping van de kerk jegens Israël. Het vindt dat de Protestantse Kerk op dit moment op niet-geloofwaardige wijze invulling geeft aan het belijden in de eigen kerkorde, dat spreekt van een „onopgeefbare verbondenheid” met Israël.

Het platform heeft een manifest opgesteld, waarin het de synode oproept het beleid jegens Israël te herzien. Dat manifest wordt ondersteund door ruim 1900 mensen die hun handtekening gezet hebben. Daarnaast telt het platform circa 400 sympathisanten.

„Met de handtekeningen willen we duidelijk maken dat wat het Platform voorstaat een breed draagvlak heeft”, aldus Leerling tijdens de aanbieding van manifest en handtekeningen. „Het is een signaal richting de generale synode dat het huidige beleid met betrekking tot Israël moet worden heroverwogen.” Het voormalige RPF-Kamerlid noemde het manifest een „cri de coeur” aan het moderamen om het onderwerp Israël op de agenda van de synode te plaatsen, zodat daarover een uitspraak kan worden gedaan.

Leerling erkende dat het platform met deze manier van aanbieden niet de gewone kerkelijke procedures volgt, maar daar is volgens hem een reden voor. „Helaas heeft menigeen die met betrekking tot het Israëlbeleid getracht heeft via een of meerdere classis iets te bereiken, moeten ervaren dat het geen effect sorteert. Verzoeken liepen vast in de raderen van de kerkelijke organisatie of werden afgewezen.”

In het manifest wordt de Protestantse Kerk opgeroepen om zo snel mogelijk substantiële steun te geven aan een project voor hulp aan Joden die beneden de armoedegrens leven, of aan een organisatie die hulp verleent aan getraumatiseerde slachtoffers van zelfmoordaanslagen of van jarenlange raketbeschietingen. Verder roept het manifest op om per 1 januari 2013 de samenwerking met Sabeel te beëindigen en desgewenst steun te geven aan Palestijnen die zich „onopgeefbaar verbonden” voelen met het volk Israël. Sabeel is, aldus Leerling, „een relatief kleine en niet voor alle Palestijnse christenen representatieve organisatie die zich keer op keer negatief uitlaat over Israël en zich absoluut niet „onopgeefbaar verbonden” voelt met het volk Israël.”

Ds. Verhoef bedankte de indieners voor hun „cri de coeur”, die hij opvatte als een signaal. Hij sprak van een „ongebruikelijke” manier van doen, die niet de „meest gangbare kerkelijke weg” is en waarmee het „lastig” is om te gaan. De preses nodigde vervolgens de leden van het platform uit tot een gesprek met het moderamen over het manifest.

In een reactie zei Leerling desgevraagd blij te zijn dat het moderamen het manifest in ontvangst wilde nemen. Hij heeft hoop op een koerswijziging die volgens hem hard nodig is. Leerling merkte op dat veel comités Kerk en Israël binnen de Protestantse Kerk de laatste tijd geen goed materiaal over Israël meer ontvangen van Kerk in Actie. Daarom wordt er vanuit het platform nieuw materiaal ontwikkeld voor comités die dat willen.

De aanbieding van het manifest over Israël is de tweede uiting van ongenoegen over het Israëlbeleid van de Protestantse Kerk aan het moderamen in korte tijd. In september 2011 boden vertegenwoordigers van de Gereformeerde Bond, het Confessioneel Gereformeerd Beraad en het Evangelisch Werkverband de notitie ”Onopgeefbaar verbonden” aan het moderamen van de kerk aan.


Meer lezen over Israël en de discussie daarover in de Protestantse Kerk? Ga naar ons dossier.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer