Actie Kerkbalans viert 40-jarig bestaan in nieuw jasje
UTRECHT – In het Landelijk Dienstencentrum van de Protestantse Kerk in Nederland in Utrecht is donderdagmorgen de actie Kerkbalans 2012 van start gegaan. De actie wordt voor de veertigste keer gehouden en loopt dit jaar van 15 tot 29 januari. De hoofdzaken op rij.
Wie doen eraan mee?
Aan de actie Kerkbalans doen ieder jaar vijf kerken mee: de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland, de Protestantse Kerk in Nederland, de Algemene Doopsgezinde Sociëteit, de Remonstrantse Broederschap en de Oudkatholieke Kerk van Nederland.
De kerken hebben samen bijna 6 miljoen leden. Dat is ongeveer 36 procent van de Nederlandse bevolking. De kerkgenootschappen bestaan uit zo’n 3300 geloofsgemeenschappen waarin de pastorale zorg vorm en inhoud krijgt. Rond de 4420 kerkgebouwen worden door de 1416 rooms-katholieke parochies, 1716 protestantse (wijk)gemeenten en 186 geloofsgemeenschappen van de drie kleine kerkgenootschappen onderhouden.
Wat houdt Kerkbalans in?
Het is een geldinzamelingsactie voor het lokale kerkenwerk van gemeenten die bij de deelnemende kerken zijn aangesloten. De leden krijgen een formulier waarop ze kunnen invullen hoeveel ze dit jaar willen geven voor het werk van de plaatselijke gemeente waarvan ze lid zijn. Het bedrag kan in één keer worden overgemaakt, maar het is ook mogelijk elke maand een bedrag over te boeken. Op deze manier worden elk jaar enkele honderden miljoenen euro’s voor de kerken bijeengebracht. De actie is daarmee de grootste financiële inzamelingsactie van Nederland. Actie Kerkbalans heet in veel gemeenten ook de ”actie vrijwillige bijdrage”. Daaruit blijkt dat het om een vrijwillige bijdrage gaat waarvan de leden zelf de hoogte bepalen. In de kerken die meedoen aan Kerkbalans wordt ’s zondags ook meerdere keren gecollecteerd in de erediensten.
Wat geeft een kerklid gemiddeld aan de actie?
De gemiddelde toezegging per lid was in 2011 ruim 94 euro, terwijl er in 2010 net 93 euro werd gehaald. Sommige kerkmensen geven slechts enkele tientjes per jaar, maar betrokken gemeenteleden geven vaak een veelvoud van het gemiddelde bedrag. Traditioneel geven protestanten veel meer aan de kerk dan leden van de Rooms-Katholieke Kerk. In 2010 gaf 41 procent van de rooms-katholieken een bedrag aan de kerk, gemiddeld 34 euro per gever.
Is er dit jaar iets veranderd?
Dit jaar wordt de actie Kerkbalans voor de veertigste keer gehouden. Sinds 1973 vindt de actie ieder jaar in de tweede helft van januari plaats. Dit keer is de campagne in een nieuw jasje gestoken. Zo zijn slogan en vormgeving vernieuwd. Slogan is nu: ”Wat is de kerk jou waard?”. Op de speciaal ontworpen website watisdekerkjouwaard.nl kunnen bezoekers een poll invullen om aan te geven wat de kerk voor hen betekent.
Hoe worden randkerkelijken bereikt?
Vooral in gemeenten met afnemende kerkelijke betrokkenheid wordt gezocht naar nieuwe manieren om ook randkerkelijken te betrekken bij de actie Kerkbalans. Uit de eerste resultaten van een moderne en persoonlijke benadering is gebleken dat de gemiddelde bijdrage aan Kerkbalans fors omhoog kan. Op dit moment wordt met name aan actieve kerkleden verzocht om hun parochie of gemeente extra te steunen. Maar Kerkbalans wil ook verbreden. Zo zijn er gemeenten die jongeren gericht aanschrijven, mailen of zelfs sms’en voor een bijdrage. Volgens de initiatiefnemers van Kerkbalans nieuwe stijl kunnen ook traditionele gemeenten waar de kerkelijke betrokkenheid hoog is, baat hebben bij een andere aanpak van Kerkbalans.
Wat betekent de term ”levend geld”?
In de Protestantse Kerk worden de inkomsten per jaar uit zogenoemd ”levend geld” bekendgemaakt. Onder deze inkomsten worden gerekend de (vaste) vrijwillige bijdragen –wel of niet in het kader van de actie Kerkbalans–, collecten en giften en opbrengsten uit acties en legaten tot een bedrag van ongeveer 500 euro. De inkomsten voor zending en diaconaat zijn hier niet bij inbegrepen. De inkomsten uit levend geld (inclusief collecten en giften) bedroegen in 2010 238 miljoen euro. In 2009 was dat 237,4 miljoen. De cijfers voor 2011 zijn nog niet bekend.