Inkomsten Kerkbalans gedaald
UTRECHT – De totale opbrengst van de actie Kerkbalans 2011 is voor de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) met 192,9 miljoen euro iets lager dan het jaar daarvoor. De kerkleden gaven per persoon gemiddeld 94 euro, ruim 1 euro meer dan in 2010.
Dat blijkt uit de resultaten van de actie Kerkbalans die donderdag in Utrecht zijn gepresenteerd. In 2010 leverde de actie voor de PKN 194,5 miljoen euro op.
In de cijfers over 2011 is al rekening gehouden met het feit dat de uiteindelijke opbrengst altijd hoger is dan de toezeggingen. De organisatie van Kerkbalans gaat ervan uit dat er afgelopen jaar daadwerkelijk een einde is gekomen aan de stijgende trend van Kerkbalansinkomsten. Sinds de invoering van Kerkbalans nieuwe stijl, in 2006, stegen de opbrengsten jaarlijks. In 2010 was er nog een toename van zo’n 0,4 procent, terwijl de inkomsten vorig jaar daalden met 0,8 procent ten opzichte van 2010. Eerdere jaren werd het toegezegde bedrag altijd naar boven bijgesteld. Het verschil tussen het toegezegde bedrag en de werkelijke inkomsten in 2010 was 1,7 procent.
In de PKN hebben 502 van de bijna 1700 colleges van kerkrentmeesters een vragenformulier over Kerkbalans 2011 ingevuld. Daarvan waren er 462 bruikbaar. Op grond van die gegevens kunnen conclusies getrokken worden over het geefpatroon in de PKN.
Aan de gemeenten is gevraagd om de redenen van de stijging of de daling op te geven. Gemeenten met een inkomstenstijging van meer dan 5 procent zijn nader onderzocht. Zo’n 40 procent van deze gemeenten geeft aan de stijging te verklaren vanuit een andere aanpak van de actie.
De actie heeft vanaf 2005 door landelijke campagnes meer bekendheid gekregen. Niet alleen de Protestantse Kerk, maar ook de Rooms-Katholieke Kerk doet eraan mee. De rooms-katholieken verwachten over Kerkbalans 2011 een daling van 2 procent ten opzichte van 2010. Daarmee komt de kerk op een toegezegd bedrag van 58,9 miljoen euro.
Dertien rooms-katholieke kerken werden in 2011 buiten gebruik gesteld. In Nijmegen werd de hoofdkerk in de parochie van de Heilige Drie-Eenheid echter vervangen door een nieuwe kerk.
De Raad voor de Plaatselijke Geldwerving, die de gegevens voor de PKN bijhoudt, is ondanks de teruggang in inkomsten tevreden over de opbrengst van de actie. „In vergelijking met de impact van vernieuwingscampagnes in andere sectoren, rekening houdende met het verloop in de colleges en gelet op het beperkte communicatiebudget is dit een uitstekend resultaat.”
De opbrengsten van de actie Kerkbalans –waaraan vijf kerken meedoen– is bestemd voor de lokale parochies en gemeenten.