Buitenland

Myanmar sluit wapenstilstand met Karen

HPA-AN (ANP/AFP) – Myanmar heeft een staakt-het-vuren getekend met het vrijheidsleger van de Karen (KNU). De twee partijen vechten al meer dan 60 jaar tegen elkaar, maar gingen donderdag om de tafel om te praten over de toekomst.

12 January 2012 08:11Gewijzigd op 14 November 2020 18:38

De overeenkomst werd getekend in Pa-an, de hoofdstad van de oostelijk gelegen staat Karen. Bij de ondertekening was een delegatie van ministers aanwezig, evenals hoge functionarissen van het KNU. De twee partijen werden het verder onder meer eens over het openen van kantoren en gaven toestemming om over elkaars grondgebied te reizen. Ook mogen vluchtelingen terugkeren en zullen landmijnen worden opgeruimd.

„We zijn niet eerder zo vol vertrouwen geweest over de gesprekken”, zei Saw David Htaw, de waarnemend leider van de delegatie van de KNU. „De mensen hebben lang de verschrikkingen van de oorlog mee moeten maken. Ik weet zeker dat ze blij zijn om dit nieuws te horen.” Htaw zei verder dat vredesonderhandelingen nu onvermijdelijk zijn en dat deze moeten slagen.

De Karen wonen in het oosten en zuidoosten van Myanmar (het vroegere Birma). Nadat Birma in 1948 onafhankelijk was geworden, raakten veel Karen in conflict met de nieuwe leiders. Tienduizenden mensen zijn op de vlucht geslagen. Zij wonen nu in onder meer Thailand en Laos, waar ze in kampen zijn ondergebracht. Er zijn ongeveer 3,5 miljoen Karen in Myanmar. Dat is 7 procent van de bevolking.

Na bijna een halve eeuw door een militaire junta te zijn geregeerd kreeg Myanmar in februari 2011 een burgerregering die hervormingen doorvoert. Oud-militairen bezetten in de regering nog wel de belangrijkste posities, maar er is toch sprake van politieke verschuivingen. Zo zijn er sinds die tijd overeenkomsten gesloten met rebellenbewegingen van minderheidsgroepen, zoals die van de Kachin en de Shan.

Ook op andere terreinen is verandering zichtbaar in Myanmar. Zo werd besloten om oppositieleidster Aung San Suu Kyi mee te laten doen aan een tussentijdse verkiezing voor een parlementszetel. Zij had onder de junta jarenlang huisarrest.

De stapjes vooruit zouden ertoe kunnen leiden dat de internationale gemeenschap de sancties tegen het gesloten land wat zal verminderen. De Europese Unie en de Verenigde Staten hebben als voorwaarde voor een herziening gesteld dat Myanmar vrede sluit met de etnische milities.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer