„Kerk moet Joden tot jaloersheid verwekken”
DEN HAAG – In Den Haag werden in 1850 op 22 plekken bidstonden voor het Joodse volk belegd. In navolging daarvan was er woensdagavond in de gereformeerde gemeente in de hofstad opnieuw een bidstond voor Israël.
Het initiatief daarvoor kwam van tien reformatorische kerken uit Den Haag, Scheveningen en Voorburg. De kerken komen sinds 2008 tweemaal per jaar bij elkaar.
Jarenlang is er weinig aandacht geweest voor het Joodse volk en de beloften die er voor hen zijn, zei ds. W. Silfhout, van het deputaatschap voor Israël van de Gereformeerde Gemeenten, in zijn lezing over de vervangingstheologie. „Ds. Kersten schakelde in zijn ”Gereformeerde dogmatiek” de kerk gelijk met het oudtestamentische Joodse volk. Later heeft in de Gereformeerde Gemeenten ds. R. Boogaard meer recht gedaan aan de bijzondere positie van de Joden.”
Volgens de predikant is het gevaar om in uitersten te vervallen groot. „Sommigen menen dat we God een handje moeten helpen om de zogenaamde bloedtekst ”Zijn bloed kome over ons en onze kinderen” in vervulling te laten gaan.” Een ander uiterste is de euforie die sommigen aan de dag leggen wanneer het gaat over Israël, zei ds. Silfhout. „Ontwikkelingen van nu worden door deze mensen heel letterlijk in verband gebracht met voorzeggingen rond de eindtijd.”
Als de kerk Israël niet heeft vervangen, wat is dan wel de juiste verhouding van de kerk tot het volk van God? Ds. Silfhout zag geen heil in de tweewegenleer, die inhoudt dat Joden via een andere weg tot God kunnen komen dan christenen. „Het geloof is de enige weg tot zaligheid. Abraham werd gerechtvaardigd door het geloof en niet door de werken.”
Naar aanleiding van de woorden uit Romeinen 11 riep ds. Silfhout ertoe op te bidden voor het behoud van Israël en om vrede in het hart van de Joden. „Pinchas Lapide heeft gezegd: „Jullie christenen hebben alles geprobeerd om ons te bekeren: pogroms, dwangdoop, inquisitie en de laatste jaren oecumenische diensten. Het enige wapen dat Paulus jullie echter heeft toegestaan is het verwekken tot jaloersheid. Maar dat is jullie nog nooit gelukt.””
Nu is Lapide wel te stellig, zei de predikant, want er zijn in de loop van de eeuwen veel Joden tot bekering gekomen. „Toch heeft hij wel een punt. Wij moeten onze roeping verstaan en een hartelijke bewogenheid hebben met de Joden. Gods welbehagen gaat naar dat volk uit.”
In het tweede deel van de avond sprak ds. Egas, die in het bestuur van het Isaäc Da Costafonds zit, naar aanleiding van Zacharia 12 over het behoud van Jeruzalem en het behoud van de kerk. Een deel van de vervulling van de profetie van Zacharia is al te zien op de Pinksterdag, vertelde ds. Egas. „We zien dat veel Joden naar God gingen vragen. Dat is de aanvankelijke vervulling. Maar we mogen uitzien naar grotere dingen, zoals de Schotse predikant McCheyne verlangde naar de volledige vervulling van Gods beloften voor Israël.”
De vervulling van deze profetie heeft niet alleen een goede uitwerking voor het volk Israël, maar ook voor de kerk in Nederland, betoogde Egas. „McCheyne schreef: De wederkeer van de verloren schapen van het huis Israëls zal een grote zegen brengen voor de kerk in Schotland. Dat geldt net zo goed voor de kerk in Nederland.”
Donderdagavond heeft in de gereformeerde gemeente van Bodegraven ook een bidstond voor het Joodse volk plaats. Deze wordt georganiseerd door het Comité Herleving Gebed voor Israël.