Kerk & religie

Somberheid onder christenen Noord-Afrika

CAÏRO – Bij christenen in Noord-Afrika vervliegt de hoop dat de omwentelingen in Egypte, Tunesië en Libië tot verbetering van hun situatie leiden.

Kerkredactie
5 December 2011 10:59Gewijzigd op 14 November 2020 18:01
Libië. Foto EPA
Libië. Foto EPA

Dat concludeert de Amerikaanse Midden-Oostenspecialist Aidan Clay van de organisatie International Christian Concern, die opkomt voor vervolgde christenen wereldwijd. Volgens Clay waren vooral de verwachtingen van de revolutie in Tunesië hooggespannen. „Dat is het meest seculiere land van de drie. Velen verwachtten de komst van een regering die democratische principes hoog zou houden.”

De hoop van christenen in het land vervloog volgens Clay nadat een islamitische partij 41 procent van de stemmen kreeg. Uitlatingen van partijleider Rashid Ghannuchi hebben volgens Clay weinig heel gelaten van de verwachting dat Tunesië een land zou blijven met een redelijke mate van vrijheid. „Ghannuchi heeft zich ooit omschreven als een leerling van de Iraanse ayatollah Komeiny en verdedigt de bezetting van de Amerikaanse ambassade in dat land in 1979.”

De Midden-Oostenspecialist stelt dat de Tunesische regering van plan is de sharia, de islamitische wet, in te voeren. „Ik verwacht dat ook in Egypte de volksvertegenwoordiging snel een nieuwe grondwet aanneemt. Er is terechte vrees dat de sharia hierin centraal zal staan.”

De situatie van christenen in Tunesië is volgens Clay weinig hoopgevend. „Kan een islamitische partij die de Koran hooghoudt de vrijheid van christelijke minderheden garanderen als die slechts 1 procent van de bevolking uitmaken?”

Een politiek analist van het Center for Security Policy in de Amerikaanse hoofdstad Wash­ington, Clare Lopez, verwacht dat christenen in Egypte en Tunesië worden onderdrukt, gevangengezet, gemarteld en vermoord. „Dat is volgens de sharia allemaal legaal. Kijk maar hoe veel moslimlanden omgaan met dhimmi’s, de niet-moslims.”

In veel kerken in Egypte werd gisteren vrees geuit over de verkiezingsoverwinning van islamieten in het land. „Koptische christenen zijn verontrust. Dit hadden we niet verwacht”, aldus de 42-jarige Girgi Szaki tegenover de Amerikaanse nieuwsdienst Compass Direct.

Veel kopten hopen dat er bij de tweede en de derde ronde van de verkiezingen verbetering optreedt. Anders dreigt het land af te zakken naar een op Afghaanse leest geschoeide islamitische samenleving, vrezen ze.

Menige kopt ziet weinig verschil tussen de salafistische Al-Nurpartij, die 24,4 procent van de stemmen kreeg, en de meer liberale moslimbroeders, die de steun kreeg van 36,6 procent van de kiezers. De laatste partij heeft herhaaldelijk aangegeven ruimte te geven aan christenen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer