Buitenland

VS bieden Myanmar voorwaardelijk nieuwe start

NAYPYIDAW/YANGON (ANP/AFP/DPA/RTR) – Voor het eerst in 56 jaar heeft donderdag een Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Myanmar bezocht. Hillary Clinton bracht de boodschap van haar baas Barack Obama mee dat de VS onder voorwaarden bereid zijn tot een „nieuwe fase” in de betrekkingen met het voormalige Birma.

1 December 2011 18:17Gewijzigd op 14 November 2020 17:59
Clinton. Foto EPA
Clinton. Foto EPA

Washington beloont met het bezoek de hervormingen in het Zuidoost-Aziatische land, dat bijna een halve eeuw door een militaire junta is geregeerd. Een jaar geleden werden er voor het eerst in 20 jaar tijd parlementsverkiezingen gehouden. Kort daarna werd oppositieleidster en Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi vrijgelaten.

In februari dit jaar kreeg Myanmar weer een burgerpresident, Thein Sein, ook al is hij een voormalig generaal. In maart ontbond de militaire junta zichzelf en kreeg het land weer een burgerregering, hoewel oud-militairen nog wel de belangrijkste posities bezetten. In mei begon de regering politieke gevangenen vrij te laten. In juni werd de censuur versoepeld. In augustus werd Aung San Suu Kyi bejubeld tijdens een eerste rondreis door de provincie. Ook mocht zij praten met Thein Sein. In oktober werden weer politieke gevangenen vrijgelaten - volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch gaat het om meer dan 300 vrijlatingen tot nu toe dit jaar.

Na de stappen vooruit heeft Clinton donderdag het decennialang geïsoleerde Aziatische land meer hulp beloofd. Ze overweegt ook weer een ambassadeur te sturen, na 20 jaar afwezigheid. De VS hebben nu nog sancties tegen Myanmar, waaronder een visumverbod voor veel hoge functionarissen. Clinton zei dat de VS de sancties pas opheffen, als Myanmar doorgaat met hervormen. Zo zijn er volgens mensenrechtenorganisatie AAPP nog steeds bijna 1700 politieke gevangenen in het voormalige Birma.

Minister Clinton vroeg de Myanmarese leiders ook om een einde te maken aan de goede relatie met Noord-Korea. Dat stalinistische land dreigt de VS en Zuid-Korea voortdurend met oorlog.

Na haar ontmoeting met kopstukken van de regering in de hoofdstad Naypyidaw had Clinton in Yangon, de voormalige hoofdstad, ook een privédiner met Aung Sang Suu Kyi.

Tijdens haar openbare optredens in Myamnar noemde Clinton het land meestal niet met zijn naam, maar zei slechts „dit land.” Zo kwam zij tegemoet aan in de VS invloedrijke ballingen die staan op de traditionele, door de junta afgeschafte naam Birma.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer