Buitenland

Iraakse bestuursraad wil regime Saddam berechten

Irak krijgt speciale rechtbanken voor de vervolging van voormalige leden van het regime van Saddam Hussein die worden verdacht van misdaden tegen de mensheid. Dat besloot de door de Amerikanen geïnstalleerde Iraakse bestuursraad dinsdag.

Buitenlandredactie
17 July 2003 09:56Gewijzigd op 14 November 2020 00:26

„We hebben het hier niet over normale misdaden”, zei een woordvoerder van het Iraaks Nationaal Congres, dat in de raad is vertegenwoordigd. „We hebben het over de moord op 8000 leden van de Barzani-stam in 1982. We hebben het over de moord op 300.000 sjiieten na de Golfoorlog in 1991.” Of de bestuursraad een dergelijke beslissing kan nemen, is twijfelachtig.

Human Rights Watch zet kanttekeningen bij het plan, omdat het slachtoffers de kans geeft hun beulen te berechten. Dat leidt vaak niet tot gerechtigheid, constateert de mensenrechtenorganisatie.

In de raad zitten 25 vertegenwoordigers van de verschillende religieuze en etnische groepen in het land. Ze zijn benoemd door het hoofd van het Amerikaanse interim-bestuur in Irak, Paul Bremer. De raad moet op korte termijn een regering vormen en een 200 tot 250 leden tellende constitutionele vergadering bijeenroepen, die vanaf september moet gaan werken aan een nieuwe grondwet voor het land. Dat proces zal naar verwachting negen maanden tot een jaar duren. Daarna moeten er verkiezingen komen voor een nieuwe Iraakse regering.

Zodra Irak een democratisch gekozen regering heeft, zit de taak van de coalitietroepen in Irak erop, zei Bremer dinsdag. De Irakezen zelf kunnen ervoor zorgen dat de Amerikaanse en de Britse troepen snel uit Irak vertrekken en als ze langer blijven is dat aan de Irakezen te wijten, zo was Bremers boodschap.

In Irak komt het gewone leven steeds meer op gang. Volgens de Britse minister van Buitenlandse Zaken, Jack Straw, hebben alle ziekenhuizen in Irak en 98 procent van de scholen hun deuren weer geopend. De problemen met de watervoorziening wijt Straw aan sabotageacties van aanhangers van Saddam.

Behalve met aanslagen van Saddam-aanhangers hangt het uitgestelde vertrek van diverse Amerikaanse legereenheden volgens de Amerikanen samen met het gebrek aan troepen uit andere landen die Amerikaanse soldaten kunnen aflossen. De Franse president Jacques Chirac zei dinsdag dat Frankrijk geen soldaten naar Irak stuurt omdat er geen mandaat van de Verenigde Naties is. India zag maandag om dezelfde reden af van het sturen van soldaten. Kroatië besloot dinsdag wel een eenheid in Irak te stationeren, van veertig tot zestig man.

De Arabische satellietzender al-Arabiya zond dinsdag een boodschap uit van een onbekende groep die zich het Bevrijdingsleger van Irak noemt met de waarschuwing aan de wereld om geen militaire steun te geven aan de Britten en Amerikanen in Irak. „We zijn tegen iedere internationale interventie (…) en zullen er gewapend verzet tegen plegen.”

Het Bevrijdingsleger van Irak zei te bestaan uit leden van alle bevolkingsgroepen en sinds mei te strijden tegen de bezettingsmacht.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer