Verzet onder ambtenaren met bezwaren
HILVERSUM – Van trouwambtenaren met gewetensbezwaren tegen het homohuwelijk verwacht 62 procent ontslag aan te vechten, mocht het zover komen.
Dat blijkt uit een enquête van EO-televisieprogramma ”De vijfde dag”, dat daar donderdagavond aandacht aan besteedt. Van de 80 benaderde gewetensbezwaarde ambtenaren deden er 69 mee aan het onderzoek.
Als de trouwambtenaren moeten kiezen tussen ontslag en het trouwen van homoparen, kiest 97 procent voor ontslag. Als de huwelijkssluiting zou worden beperkt tot een formele handeling aan het loket, wil nog steeds 96 procent van de ondervraagde trouwambtenaren geen homohuwelijk sluiten.
Uit het EO-onderzoek blijkt dat 95 procent van de gewetensbezwaarde trouwambtenaren nooit is gevraagd een homohuwelijk te sluiten. Drie ambtenaren hebben ooit geweigerd een homostel te trouwen.
Van de gewetensbezwaarde ambtenaren is 41 procent na 2001, toen het homohuwelijk werd ingevoerd, in dienst getreden. Zo’n driekwart van de gewetensbezwaarden die na 2001 in dienst traden, is tijdens de sollicitatie niet gevraagd naar gewetensbezwaren.
Een derde van de ambtenaren met gewetensbezwaren is al meer dan twintig jaar in dienst. Van hen is 85 procent man, 84 procent is ouder dan 50 jaar. Twee derde is actief in gemeenten met minder dan 30.000 inwoners.
Directeur P. Schalk van de Reformatorisch Maatschappelijke Unie (RMU), noemde het vanmorgen desgevraagd „heel begrijpelijk en moedig” dat het merendeel van de gewetensbezwaarde ambtenaren ontslag zal aanvechten. Schalk vroeg twee weken geleden gewetensbezwaarden zich bij de RMU te melden, om zo de krachten te bundelen. Inmiddels hebben zich ruim tachtig mensen gemeld. Schalk denkt dat er nog „beduidend meer” gewetensbezwaarden zijn.
De RMU-directeur ziet de uitkomsten van de EO-enquête als „een ondersteuning” van de actie van de RMU. „We moeten present zijn in de samenleving. Om zo onze principiële bezwaren uit te dragen. Niet vanuit activisme. We zijn niet van de wereld, maar staan wel in de wereld.”
Schalk ziet nog niet gebeuren dat gewetensbezwaarde ambtenaren massaal zullen worden ontslagen. „Het kabinet wacht op advies van de Raad van State op dit punt. Ik kan me niet voorstellen dat die gewetensbezwaarden geen ruimte wil geven.”
www.refdag.nl/nieuwswaardig voor een nieuwsuitzending over dit onderwerp, vanaf 20.15 uur.
Lees ook het dossier over gewetensbezwaarde ambtenaren.