Rapport: Alumni theologie en religie steeds vaker buiten kerk werkzaam
ZWOLLE – Theologen of degenen die een andere religiestudie hebben gevolgd, worden lang niet allen predikant, geestelijk verzorger of pastoraal medewerker. „Geestelijk werk mag uit de exclusieve hoek van levensbeschouwelijke instituten gehaald worden. Buiten kerken hebben wij zeker een plaats.”
Dat schrijft iemand uit een nieuwe groeiende beroepsgroep, die bestaat uit beroepen als ethisch adviseur, diversiteitsdeskundige, coach, ritueelbegeleider, vrijgevestigd geestelijk verzorger of aanbieder van retraites.
Theologen en religiewetenschappers met een hbo- of wo-achtergrond vinden in toenemende mate een weg buiten de gebaande paden van kerken en zorginstellingen. Drie hogescholen, Hogeschool Windesheim in Zwolle, Christelijke Hogeschool Ede en Fontys Hogescholen, volgden 66 personen die met hun religie- of theologieopleiding een eigen weg gingen. De resultaten van dat onderzoek zijn gebundeld in het rapport ”Pionieren met passie, reli-ondernemers in bedrijf”. Vrijdag werd het onderzoek gepresenteerd in Zwolle.
De passie achterna gaan. Dat is voor veel reli-ondernemers (het woord is bedacht door de opstellers van het rapport) de reden om hun werk te doen. Vrijheid en werken met het hart scoren hoog. Het bedrijf is voor veel ondernemers dan ook succesvol als de klanten tevreden zijn over de kwaliteit van de aangeboden diensten. Zo vermeldt iemand de kracht van zijn bedrijf: „Het persoonlijke contact en betrokkenheid, welke niet ophoudt na het ritueel. Mijn vakkennis en de persoonlijke invulling die ik aan cliënten weet te ontlokken. Mijn persoonlijke inzet en groei.”
Vrijzinnig
De meeste reli-ondernemers zijn vrouwen met een leeftijd gemiddeld tussen de 40 en 65 jaar. De meesten doen hun werk in het oosten van Nederland of in Zuid-Holland. Zij komen voornamelijk uit de Rooms-Katholieke Kerk, de Protestantse Kerk in Nederland en enkele kleine progressieve kerkgenootschappen als de Remonstrantse Broederschap. De meesten van hen noemen zich vrijzinnig. Ze studeerden een pastorale variant van een religiestudie, aangevuld met cursussen of specialisaties als psychotherapie of pabo. Ze werken vooral parttime of doen het als ‘hobby’ erbij. Voor 26 van de 66 respondenten is het de enige inkomstenbron.
Reli-ondernemers zouden volgens het rapport zich beter kunnen profileren als ze investeren in de zakelijke kant van hun onderneming. De reli-ondernemers hebben niet altijd een zakelijk inzicht in kansen en bedreigingen voor hun vak. Veel respondenten geven aan dat het hen ontbreekt aan een uitgekiende bedrijfsvoering met een goede marketing en een helder financieel beheer.
Uit het onderzoek blijkt dat de reli-ondernemers een betrekkelijk onzichtbare groep zijn op de markt. Dat blijkt al uit hun studie. Die is vaak niet op maat toegesneden. Hun werk is vaak niet gecertificeerd en wordt vaak niet vergoed door zorgverzekeraars. Ook zijn er nauwelijks relevante beroepsverenigingen. Een reli-ondernemer: „De zachte kant van ons werk is moeilijk meetbaar, maar wel fundamenteel.”