„VNG miskent de vrijheid onderwijs”
DEN HAAG – De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) gaat op een aantal punten voorbij aan het belang en de betekenis van de vrijheid van onderwijs. Dat schrijven de Besturenraad en Ouders & COO in een brief aan alle gemeentebesturen.
De VNG ziet het leerlingenvervoer te veel als een kostenpost voor de gemeenten, vinden de briefschrijvers. Ze wijzen op de maatschappelijke betekenis van keuzevrijheid voor ouders, ook als leerlingen een vorm van onderwijs genieten waarvoor een langere reis nodig is. Zonder vergoedingen verliezen ouders met weinig inkomen dit recht in de praktijk.
De VNG denkt dat de vorming van afzonderlijke ‘kamers’ binnen de samenwerkingsverbanden van passend onderwijs voor de verschillende onderwijszuilen problemen zal opleveren. De Besturenraad en Ouders & COO noemen die conclusie voorbarig.
De VNG stelt ook dat de vrijheid van onderwijs ertoe kan leiden dat gemeenten hun onderwijsachterstandenbeleid moeilijk vorm kunnen geven. „Dit vinden wij een vreemde uitspraak”, stelt de brief. „Onderwijsachterstandenbeleid is in onze visie een zaak van gemeenten én scholen. We gaan ervan uit dat dit beleid in goed overleg tot stand komt.”
De VNG gaat volgens de briefschrijvers te kort door de bocht als zij zegt dat ouders voor het grootste deel op andere gronden dan op basis van levensbeschouwing voor een school kiezen. „Dit is niet aangetoond. De stellingname van de VNG doet geen recht aan de keuzevrijheid van ouders. Het is niet aan de overheid om de overwegingen van ouders te wegen of daaraan een waardeoordeel te hangen.”