Energieverbruik onder de loep
Nu de dagen weer kort zijn en het (eindelijk) ook kouder is geworden, schiet het energieverbruik in de huishoudens flink omhoog.
Door de almaar stijgende prijzen kan de post energielasten niet meer over het hoofd worden gezien. En dat komt niet alleen door de hogere kosten, maar ook doordat we steeds meer gaan verbruiken. Aan de ene kant zijn er allerlei energiebesparende maatregelen bedacht en zuinige apparaten op de markt gekomen. Maar aan de andere kant komt er steeds meer apparatuur bij, waar we plotseling niet meer buiten (menen te) kunnen. Denk daarbij eens aan computers, modems en mobieltjes die in zo ongeveer elk gezin in een veelvoud aanwezig zijn.
In ons eigen gezin zijn er al heel wat maatregelen genomen om het elektriciteits- en gasverbruik zo laag mogelijk te houden. De verwarming van ons huis komt voor meer dan 90 procent van onze houtgestookte cv-haard. De verlichting is –in etappes– bijna geheel vervangen door ledlampen. De vaatwasmachine is afgedankt. De droger gebruik ik alleen in noodgevallen. De noodzakelijke huishoudelijke apparaten, zoals wasmachine en koelkast, zijn energiezuinig.
In de wintertijd is het zinvol om alle gaten en kieren in je huis weer eens na te lopen. Vooral als het vriest is het duidelijk voelbaar hoeveel kou er bij de voordeur en bij de ramen naar binnen komt. Als je achter je voordeur niet een afgesloten portaaltje hebt, verlies je daar veel warmte. Het scheelt enorm als je achter de deur een gordijn ophangt. Als je dan ook een tochtborstel voor de brievenbus en aan de onderkant van de deur monteert en eventueel tochtstrippen langs het deurkozijn aanbrengt, bespaar je al snel op de stookkosten.
Ook bij de ramen is altijd kou voelbaar. Zelfs als je ramen van dubbelglas zijn. Het is dan ook beslist niet overbodig om ’s avonds de gordijnen dicht te doen.
Toch blijft er altijd wel iets te besparen over en ik houd dan ook mijn ogen en oren altijd goed open om nog bruikbare tips op te vangen.
De laatste tijd las ik op verschillende blogs dat mensen aan het uitproberen zijn of ze in de wintermaanden zonder koelkast kunnen. Een koelkast is een verrassend grote energieverbruiker in het huishouden. Je moet wel behoorlijk gemotiveerd zijn om zo’n stap te maken. Aan de ene kant liggen er veel spullen in de koelkast die niet noodzakelijkerwijs op 5 tot 7 graden Celsius bewaard moeten worden. Denk aan margarine en kaas. Anderzijds is koeling voor verse melk en/of vleeswaren beslist noodzakelijk. Mensen gaan dan bijvoorbeeld over op houdbare melk en kopen vleeswaren steeds voor een of twee dagen tegelijk. Houdbare melk vinden wij niet lekker en als ik iedere twee dagen naar de supermarkt moet kost me dat meer energie dan ik bespaar door de koelkast uit te laten. Ik wil wel de komende tijd onze tweede koelkast eens een poosje uitschakelen. Twee koelkasten blijken wellicht overbodig en kosten onnodig energie. Alert blijven is de boodschap.
Teunie Luijk is echtgenote en moeder en houdt het weblog eenvoudigleven.blogspot.com bij.