Burgemeester Bilder voorziet einde godsdienstvrijheid
APELDOORN – Kerken moeten hun leden ervan bewust maken dat het einde van de vrijheid van godsdienst en de vrijheid van onderwijs steeds dichterbij komt.
Dat schrijft ing. E. J. Bilder, burgemeester van Zwartewaterland en van 2007 tot 2010 Tweede Kamerlid voor het CDA, in een themanummer over christelijk onderwijs van De Waarheidsvriend, de wekelijkse uitgave van de Gereformeerde Bond. Het nummer verschijnt donderdag.
Volgens Bilder staat de vrijheid van godsdienst onder druk en moeten christenen zich opmaken voor moeilijke tijden. Als voorbeelden noemt hij de weerstand in het parlement tegen gewetensbezwaarde ambtenaren en de heftige reacties als een christelijke school een leerkracht wil ontslaan die een homoseksuele relatie is aangegaan. Verder zijn er de kwesties van een stadsdeelbestuurder in Amsterdam die in 2009 het veld moest ruimen omdat het stadsdeelbestuur een contract voor jeugd- en jongerenwerk sloot met de christelijke organisatie Youth for Christ, de gang van zaken rond het vrouwenstandpunt van de SGP en het mogelijke verbod op ritueel slachten, aldus Bilder.
Volgens het voormalige Tweede Kamerlid hebben kerken en christelijke instellingen alle reden om zich zorgen te maken, toch „houden ze zich behoorlijk stil. Kennelijk speelt de gedachte: het zal onze tijd wel duren.”
Kerken zouden hun leden bewust moeten maken van de ontwikkelingen. „De ontwikkelingen roepen om profetisch spreken. Daarbij past ook de oproep om actief te worden, om deel te nemen aan de samenleving, om zich geestelijk te wapenen. Discussies zijn te beïnvloeden, het tij kan mogelijk keren.”
Omdat Bijbelse standpunten in de samenleving niet meer vanzelfsprekend zijn, moet de kerk zich erop toeleggen jongeren en volwassenen zo te vormen dat ze kunnen uitleggen wat ze geloven, aldus de burgemeester.
Verder, zo schrijft Bilder, is het van belang mensen nadrukkelijk en van jongs af aan te stimuleren tot het hebben van een persoonlijk, intensief geloofsleven.
Drs. R. Toes, directeur van het Wartburg College, locatie Guido de Brès in Rotterdam, gaat in het themanummer in op de waarde van „positief-christelijk onderwijs. In de pubertijd heeft een ‘zekere’ omgeving grote betekenis voor het kind. Het is een krachtig signaal aan onze kinderen als de omgeving van gezin, school en kerk samenwerken in de opvoeding. Zo’n benadering geeft het kind de gelegenheid zich op een harmonische manier te ontwikkelen.” Verdere bijdragen in het themanummer zijn van P. J. Vergunst over ”De leerkracht als getuige” en van B. J. Spruyt over ”Jongens en meiden van nu”.