Gemeenteraad Den Haag steunt ontslag trouwambtenaar
DEN HAAG – De gemeenteraad van Den Haag schaart zich unaniem achter het besluit van het college, dat een gewetensbezwaarde trouwambtenaar gistermorgen zijn ontslag aanzegde.
Dat bleek donderdagavond toen de gemeenteraad vergaderde over de emancipatienota van CDA-wethouder Klein. In die nota staat dat de gemeente Den Haag geen zogeheten weigerambtenaren accepteert. Geen enkele fractie plaatste gisteravond kritische kanttekeningen bij dit element in de emancipatienota.
Wel werd het college door diverse raadsleden gecomplimenteerd met het feit dat het juist die morgen een trouwambtenaar met gewetensbezwaren tegen het sluiten van homohuwelijken had ontslagen. „Het college heeft hierin adequaat en consequent gehandeld op grond van het afgesproken beleid”, prees D66. „B & W hebben een goede, strakke lijn gekozen”, vond de VVD. „We zien hier een wethouder die zijn nek uitsteekt voor homo-emancipatie.”
Kritiek kwam er wel vanuit de burgerij. J. Dijkshoorn maakte gebruik van de inspraakmogelijkheid. Namens negen plaatselijke reformatorische kerken merkte hij op het „bedroevend” te vinden dat er in Den Haag geen plaats meer is voor gewetensbezwaarde trouwambtenaren. „Wij vragen ons af welk belang ermee gediend is hen te weigeren als er voldoende ambtenaren zijn die een dergelijk huwelijk wél willen voltrekken. Is daar met goede wil niet uit te komen?”
De betreffende buitengewone ambtenaar van de burgerlijke stand, W. J. Pijl, werd gistermorgen ontslagen als trouwambtenaar omdat hij geen huwelijken tussen partners van hetzelfde geslacht wil sluiten. Het oud-raadslid voor de vroegere CU/SGP-combinatie gaf onlangs in een interview met het dagblad Trouw aan principiële bezwaren te hebben tegen het trouwen van homo’s en lesbiennes. Naar aanleiding van dit interview heeft de gemeente een gesprek met hem gevoerd. Toen hij niet terugkwam op zijn uitspraken, is hem duidelijk gemaakt dat hij zijn functie moet opgeven.
Pijl begrijpt niets van het besluit. „Bij mijn weten zijn er zo’n veertig trouwambtenaren in Den Haag. Van hen ben ik de enige die geen homohuwelijk wil sluiten. Dus waar hebben we het over?”
Pijl krijgt inmiddels bijstand van de Reformatorisch Maatschappelijke Unie (RMU).
In de landelijke politiek is de positie van de gewetensbezwaarde trouwambtenaar al lange tijd een hot issue. In de coalitie van VVD, CDA en gedoogpartner PVV liep hierover juist in de achterliggende twee weken de spanning hoog op.
CU-leider Slob meldde gisteren dat hij minister Donner (Binnenlandse Zaken) dinsdag in het vragenuurtje naar de Kamer zal roepen om hem opheldering te laten geven over de kwestie.