Voorzitter Duitse protestantse kerk heeft kritiek op pausbezoek Erfurt
MAGDEBURG – Paus Benedictus XVI heeft met zijn bezoek aan Duitsland dit najaar betaald voor de reis van Luther naar Rome, vijfhonderd jaar geleden, aldus Nikolaus Schneider, raadsvoorzitter van de Duitse Evangelische Kerk (EKD), de grootste protestantse kerk in Duitsland. Schneider uitte zondag kritiek op het pausbezoek aan Duitsland. De paus heeft volgens hem problemen in de oecumenische dialoog niet begrepen.
Schneider zei dat zondag tijdens de synode van de EKD. De synode houdt met de generale synode van de Verenigde Evangelisch-Lutherse Kerken (VELKD) en de conferentie van de Unie van Evangelische Kerken (UEK), onderdeel van de EKD, bijeenkomsten in Magdeburg tot en met woensdag.
Volgens Schneider heeft de paus in september in Erfurt „brandende vragen van de oecumenische dialoog niet aan de orde gesteld of verkeerd begrepen.”
Ook legde Schneider er zondag de vinger bij dat paus Benedictus geen geschenk had meegebracht toen hij zijn rede hield in Erfurt. Hij had daar wel over gesproken. „Een geschenk had niemand verwacht”, zei Schneider, „maar wel een inhoudelijke stimulans” van de dialoog.
De opstelling van de paus was Schneider ook te beleidsmatig. De paus benaderde de oecumene alsof die bestaat uit onderhanderlingen van politieke partijen om tot een verdrag te komen, aldus Schneider. Zo’n houding past protestanten niet omdat zij zoeken „naar de waarheid van de Schrift en hoe we die waarheid onder woorden kunnen brengen.”
Volgens Schneider kan de houding van de paus gevolgen hebben voor een gezamenlijke herdenken van protestanten en rooms-katholieken van de Reformatie. In 2017 wordt vijfhonderd jaar Reformatie herdacht.
De raadsvoorzitter en andere sprekers tijdens de synode hebben zondag hun waardering geuit dat de paus bepaalde onderdelen van de reformatorische theologie heeft omarmd. Paus Benedictus staat bekend als een kenner van Luther.