Buitenland

Berlusconi wil vertrouwensstemming eurocrisis

ROME (ANP) – De maatregelen om de economische crisis aan te pakken, die Silvio Berlusconi belooft door te voeren, worden vanaf 15 november door het parlement behandeld.

4 November 2011 19:27Gewijzigd op 14 November 2020 17:30
Foto EPA
Foto EPA

De Italiaanse premier kondigde vrijdag aan een vertrouwensstemming te willen koppelen aan het wetsvoorstel. Dat zou betekenen dat hij opstapt, als het parlement het voorstel niet aanneemt.

De Italiaanse ministerraad besloot woensdag een aantal van de voorstellen die Berlusconi eind oktober op de Europese Raad presenteerde, als amendement aan de begrotingswet toe te voegen. Die staat op de kalender van de Senaat op 15 november. Daarna moet de wet nog door de Kamer van Afgevaardigden worden goedgekeurd.

Doorgaans duurt het enkele weken voordat de Italiaanse begroting wordt aangenomen. Vooral omdat er tot op het laatste moment aan geschaafd wordt. Berlusconi wil het zekere voor het onzekere nemen en wil een vertrouwensstemming koppelen aan de begroting. Dat gebeurt zelden in Italië, maar ook vorig jaar deed de premier dat bij de begroting.

In totaal vroeg Berlusconi in de 3 jaar dat hij regeert, 53 keer om het vertrouwen van de Kamer. Iedere keer kreeg hij echter minder steun, waardoor zijn ruime meerderheid in de Kamer inmiddels een zeer krappe meerderheid is geworden.

In de Senaat behoudt de premier een zekere positie. De laatste vertrouwensstemming dateert van 14 oktober, toen 316 senatoren voor de regering stemden en 301 tegen. Aan het begin van dit vierde kabinet kon Berlusconi rekenen op 344 Kamerleden. Maar zijn eigen partij Popolo della Libert… raakte in drie jaar tijd 59 Kamerleden kwijt. 98 parlementariërs veranderden van partij. Sommigen zelfs drie keer.

Ook deze week verloor de premier weer twee Kamerleden, die openlijk hun kritiek uitten op Berlusconi. Eén parlementariër overleed. Zes anderen schreven een brief aan de premier, waarin ze zijn aftreden eisten. Zij zijn niet uit de partij gestapt, maar onduidelijk is hoe ze zullen stemmen bij een vertrouwensstemming. Anderzijds sluiten de Radicalen, die door een lijstverbinding met de grootste oppositiepartij PD in het parlement zijn gekomen, niet uit hun vertrouwen aan Berlusconi te geven, als ze de maatregelen die in de begroting worden opgenomen, voldoende achtten. De Radicale Partij, waartoe ook oud-eurocommissaris Emma Bonino behoort, heeft zes Kamerleden en twee Senatoren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer