Dajong Computervrienden knappen pc’s op voor armlastigen
„Het contact met klanten is leuk. Zij vinden het helemaal geweldig dat ik hun pc gratis repareer”, vertelt Jeffrey terwijl hij geduldig schroefjes uit een laptop verwijdert. „Ik kom hier met veel plezier. Bezig zijn met computers is altijd mijn passie geweest.” Zijn collega André valt hem bij. „Dit werk biedt een mooie afwisseling van simpele en uitdagende klussen. Ik leer veel van al die computerproblemen.”
De twee nemen deel aan het project Dajong Computervrienden van de stichting Dagbesteding Jonggehandicapten (dajong.computervrienden.nl). Vandaag zijn de dertien werkplekken in een loods in Barendrecht bijna allemaal bezet. De aanwezigen werken geconcentreerd. Ze repareren pc’s voor bedrijven en particulieren en leveren desgewenst nieuwe exemplaren af. Ze maken ook afgedankte computers weer tiptop in orde. Voorzien van gratis software gaan deze apparaten voor niets naar armlastigen. In totaal werden de afgelopen vijf jaar via sociale instellingen 1500 pc’s weggegeven.
Remco tuurt naar twee schermen. „Ik repareer vooral laptops. Dat is zo gegroeid. Ik scan deze laptops op ongewenste sporen. Er zijn al dertien objecten gevonden, maar het merendeel is niet ernstig.”
Wat opvalt in de ruimte –behalve de vrolijk gekleurde wand– zijn de rust en de orde. Geschetter van een radio ontbreekt. Elke werkplek oogt hetzelfde. Zo staan de werkinstructies overal rechts en is iedere plek met planken afgebakend van die van de buurman. „Die opzet is bewust gekozen”, vertelt projectleider en initiatiefnemer Johan Terdu. „Er werken hier mensen met een beperking, veelal autisme. Orde, regelmaat en een lage werkdruk helpen hen goed te functioneren.” Deelnemer Richard: „Als ik ineens met iets nieuws word geconfronteerd, raak ik van slag. Voorspelbaarheid is voor mij belangrijk. Ik heb hier mijn plek met vallen en opstaan gevonden.”
Terdu zat in 2004 vanwege een burn-out thuis en besloot iets voor mensen met een beperking op te zetten. In 2006 startte hij met één deelnemer, vandaag de dag zijn dat er vijftien. „Ze werken hier allemaal via een persoonsgebonden budget. Daarmee betalen ze onze stichting. De deelnemers mogen dus niets verdienen. Klanten betalen bij een reparatie alleen de onderdelen, tegen inkoopprijs.” Remco: „Mensen zijn vaak dankbaar. Sommigen bakken een taart of stoppen iets in de fooienpot.”
Iemand van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam komt afgeschreven pc’s brengen. Ze krijgen een plek naast de stapel die de Jacobus Fruytier Scholengemeenschap in Apeldoorn eerder afleverde.
Als de voorgestelde veranderingen van het pgb doorgaan, komt Dajong Computervrienden in de gevarenzone. Terdu ligt er niet wakker van. „God heeft dit project gegeven en Hij zal voor ons zorgen.”
Dit is het negende deel in een serie over werkplekken waar mensen met en zonder verstandelijke beperking elkaar ontmoeten. Volgende week het slot.