Russisch-Orthodoxe Kerk explosief gegroeid in twintig jaar
MOSKOU – De Russisch-Orthodoxe Kerk in Rusland is sterk gegroeid na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991. Religie mag weer, zo meldt het Russische persbureau Interfax deze week. De organisatie Forum18, die opkomt voor vervolgde christenen, betwist dat.
Het Patriarchaat in Moskou heeft becijferd dat in 1991 de Russisch-Orthodoxe Kerk 12.000 parochies telde, 117 kloostergemeenschappen, 2 theologische academische opleidingen, 7 theologische seminaries, 16 theologische hogescholen en 4 scholen.
In 2011 staat de Russisch-Orthodoxe Kerk er aanzienlijk beter voor. De cijfers spreken boekdelen: 30.675 parochies, 39.324 priesters, 3850 diakenen, 805 kloostergemeenschappen en meer theologische opleidingen.
Van 4 tot en met 7 november is de bloei van de kerk in de afgelopen twintig jaar het onderwerp van een tentoonstelling en een sprekersforum in Moskou.
Forum18, een organisatie die christenvervolging aan de orde stelt, stelde vorige week dat Rusland geen religieuze vrijheid voorstaat. De Russisch-Orthodoxe Kerk heeft een voorkeurspositie maar andere kerkgenootschappen hebben het moeilijk in het land.
Niet-geregistreerde kerkgenootschappen lopen veel kans beboet te worden als ze samenkomsten houden. Veel protestantse gemeenten en religieuze gemeenschappen als die van de Jehovah’s getuigen en zevendedagsadventisten kunnen daarom hun geloofsovertuiging bijna niet in het openbaar uitdragen. Er is veel kritieke op het repressieve overheidsbeleid. Dat neemt niet weg dat bij de helft van de gesignaleerde overtredingen een boete wordt geïnd.