Geen kerkpolitiek in Om Sions Wil
De woning van Jelle de Pater in Gouda staat vol. Overal dozen, boeken, afleveringen van Om Sions Wil, beneden in de hal, boven op de overloop. Hij heeft vier slaapkamers in gebruik, voor computers, printers, kopieermachines, een lijmautomaat en een snijmachine. Er is nog één slaapkamer die slaapkamer is gebleven. „Die houdt mijn vrouw angstvallig apart.”
Het blad Om Sions wil bestaat 75 jaar. De opvolger van de ”Zondagsbode” van de godsdienstonderwijzer en latere predikant Gerrit de Pater doet het als ”pastoraal blad voor de gereformeerde gezindte” nog steeds goed. De Zondagsbode, die in 1936 verscheen, was bedoeld als kerkbode van de hervormde evangelisatie te Haastrecht, waar Gerrit de Pater als evangelist en godsdienstonderwijzer te werk was gesteld. Nu, 75 jaar later, telt het blad, dat tweewekelijks verschijnt, 4600 abonnees, verspreid over het hele land.
Jelle de Pater (65), een zoon van oprichter Gerrit de Pater, zorgt samen met zijn zoon Cor (40), voor de eindredactie, de vervaardiging, het drukken en de verzending van het blad. „Ik ben ermee groot geworden”, zegt Jelle. „Als kind wisten we niet beter of het ging altijd om Om Sions Wil.”
Toen in 1983 Gerrit de Pater overleed, besloot Jelle de uitgave van het blad zelfstandig voort te zetten. Sinds hij in de gelegenheid was om vroegtijdig uit te treden als hoofd van de gemeentelijke drukkerij te Gouda wijdt hij zich geheel aan het tijdschrift. „Mijn leven is doorweven met Om Sions Wil.”
Hoe heeft Om Sions Wil kunnen overleven, in een overvolle markt met gezinsbladen en kerkbladen?
„Wij zoeken onze kracht in het bewandelen van de middenweg. We willen geen kerkelijk blad zijn, tenminste niet in de zin van kerkelijk gebonden. We willen er zijn voor het geheel van de gereformeerde gezindte. Kennelijk spreekt dat velen aan.”
Wie zijn de scribenten?
„Die komen ook uit de breedte van de kring. Het is voor ons niet verstandig om scribenten aan te trekken die binnen hun eigen kerk een sturende functie hebben. We willen voorkomen dat we worden vereenzelvigd met een bepaalde richting. Om Sions Wil moet breed kerkelijk blijven, waarbij het samenbindende en het pastorale element hoog in het vaandel staan. In onze redactionele formule willen we de gereformeerde gezindte verbinden aan het belijden van de kerk van onze vaderen. Mensen blijken dat te waarderen.”
Hoe gaat het blad om met verschillen in de achterban?
„Het is een pastoraal blad, geen kerkblad. We houden ons niet bezig met kerkpolitiek, die houden we liever buiten de deur, en we vermijden artikelen die voor verdeeldheid kunnen zorgen. Daar zijn weer andere bladen voor.”
De Pater is lid (en kerkvoogd) van de hersteld hervormde gemeente te Waddinxveen en omstreken. Als de redactie vergadert, is er een breed kerkelijk gezelschap bijeen, met mensen uit de Protestantse Kerk in Nederland, de Hersteld Hervormde Kerk, de Gereformeerde Gemeenten, de Gereformeerde Gemeenten (in Nederland), de Oud Gereformeerde Gemeenten en de Christelijke Gereformeerde Kerken. „Het doet me altijd weer goed om te zien dat dat toch nog mogelijk is.”
Om Sions Wil had van oudsher een hervormd-gereformeerde signatuur. Dat gaf in 2004, bij de totstandkoming van de Protestantse Kerk, opeens problemen. „De achterban raakte verdeeld. De één bedankte omdat we hersteld hervormd zouden zijn. Een ander bedankte omdat we naar de Protestantse Kerk zouden neigen. Hoewel de redactie duidelijk te kennen gaf geen kerkelijk standpunt te willen innemen, verloren we toch een paar honderd abonnees. Op dat moment hebben we er bewust voor gekozen het kerkelijk draagvlak voor het blad te verbreden.”
Welke bladen zijn uw concurrenten?
„Terdege? De GezinsGids? De Saambinder, De Waarheidsvriend? Nee, wij zijn echt anders, wij hebben een andere doelstelling. Ik denk dat we geen last van elkaar hebben, want Om Sions Wil neem je er gemakkelijk even bij.”
De gezindte heeft meer van deze bladen gekend: ”De lichtende kaars” van De Redelijkheid, ”Calvijn” van Willem van Leeuwen en ”Oude Paden” van De Liefde. Hoe ziet de redactie de toekomst van Om Sions Wil, ook gelet op de voortgaande ontlezing?
„We hebben een vaste groep ouderen die ons trouw zijn. En we kennen ook veel jonge gezinnen die Om Sions Wil graag in huis hebben. Jongeren lezen meer dan men soms beweert. Wat wel duidelijk is, is dat we moeten blijven investeren in vernieuwingen. Nieuwe lezers haken na een paar jaar vaak af. Niet omdat ons blad hen niet bevalt, maar omdat ze dan wel weer eens iets anders willen. Er zijn wel oudere lezers die al veertig, vijftig jaar abonnee zijn, maar de jongere generatie is veel minder honkvast.”
De Pater houdt er rekening mee dat jongeren in een digitale wereld leven. „Ouderen zeggen: Geef mij maar papier in handen. Maar jongeren lezen meer en meer digitaal.”
Hoe komt een blad aan de naam Om Sions Wil?
De Pater pakt het jubileumnummer en leest de argumentatie van zijn vader voor: „„We kozen tot titel ”Om Sions Wil”. Mij dunkt, deze titel spreekt voor zichzelf en behoeft toch zeker geen nadere aanduiding?””
De Pater
Jelle Jan de Pater (1945) is de zoon van ds. G. de Pater, in 1936 oprichter van Om Sions Wil. Hij werkte als hoofd van de gemeentelijke drukkerij te Gouda. Al een halve eeuw houdt De Pater zich bezig met de eindredactie en de vervaardiging van het tweewekelijks verschijnende blad Om Sions Wil. In die hoedanigheid volgde hij zijn vader in juli 1983 bij diens overlijden op.
De Pater is met zijn gezin lid bij de hersteld hervormde gemeente te Waddinxveen en omstreken. Daar is hij sinds een aantal jaren kerkvoogd.