Predikant op Twitter spreekt vooral collega’s
GRONINGEN – Predikanten die twitteren, zetten op de sociale netwerksite als het ware de deur open naar hun werkkamer. Uit het onderzoek ”Twitterende dominees” blijkt dat ze vooral met elkaar van gedachten wisselen op Twitter.
Mirte Martinus schreef voor de master godsdienstwetenschap aan de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) een afstudeerscriptie over ”Twitterende dominees”. De blog Social Missie nam woensdag een samenvatting van de scriptie over.
De netwerksite Twitter wordt door predikanten op verschillende manieren gebruikt. Vier punten zijn voor predikanten belangrijk: zichtbaar zijn voor de buitenwereld, transparant zijn voor gemeenteleden, contact onderhouden met collegapredikanten en verbreden van het netwerk. Twitteren met collega’s staat bovenaan, aldus Martinus.
Martinus signaleert in haar scriptie een trend dat predikanten proberen gezamenlijk op te trekken. Zo zijn predikanten momenteel hun krachten aan het bundelen om als protestanten een stem te kunnen hebben in het publieke debat. Het is volgens haar nog niet mogelijk om aan dat streven conclusies aan te verbinden.
Martinus ontdekte ook dat er een homogene Twitterethiek voor predikanten aan het groeien is. Predikanten bezinnen zich op hun rol op Twitter en de rol van de ‘off-line’ kerk daarbij. Volgens haar zijn kerken traag in het formuleren van een visie op nieuwe media zodat predikanten zelf een bezinningsproces zijn opgestart.
Redenen om een Twitteraccount aan te maken, zijn verschillend. Sommige predikanten vinden dat dominees van hun sokkel af moeten en tussen de mensen moeten gaan staan. Zij gebruiken Twitter om zichtbaar te zijn en betrokkenheid te creëren. Zij zenden niet alleen tweets maar mengen zich ook in discussies en reageren op anderen.
Andere predikanten gebruiken Twitter vooral de christelijke boodschap op dit relatief nieuwe kanaal door te geven. Soms willen ze via Twitter nieuwe vormen van kerk-zijn in de samenleving teweegbrengen.
Lees hier de gehele scriptie.