Gezondheid

TIA; bedplassen; body mass index

Nadat bij hem een TIA is geconstateerd, gebruikt onze vader onder meer de medicijnen Persantin en Ascal. Wij maken ons wat zorgen over het zeer regelmatig optreden van een akelig drukgevoel op het hoofd. Zijn bloeddruk is goed. Het weglaten van Persantin had geen positief gevolg. Is deze vervelende drukhoofdpijn onschuldig? Is een second opinion gewenst?

14 October 2011 10:29Gewijzigd op 14 November 2020 17:08

Zeer recent is in een gezaghebbend neurologisch tijdschrift een overzichtsartikel gepubliceerd over de gevolgen van een TIA of lichte beroerte. Uit dit overzicht, waarbij veel eerdere onderzoeken waren bestudeerd, bleek dat ongeveer 40 procent van deze patiënten achteraf last heeft van hoofdpijn in meer of mindere mate. De exacte oorzaak hiervan is onduidelijk en behandeling is moeilijk.

Er moet altijd gelet worden op andere oorzaken die hoofdpijn kunnen veroorzaken. Terecht hebt u al geprobeerd of het aan Persantin lag, omdat dit een veel voorkomende oorzaak is. Daarnaast moet altijd gedacht worden aan de mogelijkheid van stemmingsstoornissen, die ook vaak voorkomen na een TIA. Dit kan gepaard gaan met slecht slapen en hoofdpijn. Als dit niet zo is, behoort uw vader tot de 40 procent bij wie de oorzaak van de drukhoofdpijn onduidelijk is. Het is hinderlijk, maar onschuldig. Een second opinion is niet nodig.

Dr. H. Kerkhoff, neuroloog


Van onze zoon van 7,5 jaar is, ondanks dat wij hem rond 23.00 uur laten plassen, zijn pyjamaluierbroekje iedere nacht nat. Tot welke leeftijd mag dit nog of moeten wij hiervoor toch hulp gaan zoeken?

Uw zoon heeft wat we in medische vaktaal noemen ”enuresis nocturna”. Dit is een vorm van ongewild urineverlies (incontinentie) die alleen ’s nachts optreedt, in afwezigheid van andere klachten. Niet alle kinderen worden even snel zindelijk. Dat is afhankelijk van de snelheid van de rijping van het zindelijkheidsmechanisme.

Als kinderen vanaf de leeftijd van 5 jaar ’s nachts nog nat zijn, spreken we van enuresis nocturna. Men heeft wel verondersteld dat kinderen die ’s nachts niet zindelijk zijn, veel moeilijker uit hun slaap te wekken zijn.

Bij de meeste kinderen verdwijnt de enuresis nocturna vanzelf, meestal voor het tiende levensjaar. Behandeling met een plaswekker kan zinvol zijn vanaf een leeftijd van 5 tot 6 jaar. Ook zijn er speciale medicijnen die toegepast kunnen worden. Vanaf ongeveer 7 jaar kan een kind ook worden getraind door een kinderbekkenbodemfysiotherapeut.

Gezien de huidige leeftijd van uw zoontje is het dus zinvol om gespecialiseerde hulp te gaan zoeken.

Dr. H. Vergunst, uroloog


Naar aanleiding van het antwoord over vetafzetting rond de taille in deze rubriek van zaterdag 1 oktober nog een vraagje: Ik (56, 1,72 meter, 68 kilogram) heb tien kinderen gekregen. De omtrek van iets wat mijn taille moet zijn, is 95 centimeter. Hoe weet ik dan of ik een gezond gewicht heb? Hoe kan ik alleen op die plaats afvallen?

Uw body mass index (BMI) is 23 en dat valt ruim binnen de normen voor een gezond gewicht. Het is echter lastig om de middelomtrek te meten wanneer de huid door zwangerschappen veel ruimer is geworden. Je kunt in dat geval niet zonder meer zeggen dat er sprake is van te veel buikvet.

Als de rek eenmaal uit de huid is, komt die rek niet meer terug. Om die reden laten vrouwen ook wel een buikwandcorrectie doen. Er is geen enkel dieet dat een te ruime huid kan doen verdwijnen en ook is het niet mogelijk om op slechts één plaats af te vallen.

Gezien uw BMI lijkt afvallen ook niet nodig. Als u zich zorgen maakt over uw gewicht of uw middelomtrek, zou u het vetpercentage van uw lichaam kunnen laten bepalen door een arts of diëtist. Ook kunt u uw arts vragen om naar andere risicofactoren te kijken, zoals bloeddruk en vetten in het bloed.

R. van der Ploeg, diëtiste

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer