Briefwisseling werpt licht op opwekking Wales
CARDIFF – Aan de universiteit van Cardiff (Wales) wordt gewerkt aan een nieuwe editie van bewaard gebleven brieven die licht werpen op het geestelijk leven in Wales rond 1800.
Het betreft zo’n honderd brieven uit de correspondentie van de Welshe prediker Thomas Charles (1755-1814), die een belangrijke rol heeft gespeeld in de opwekking in Noord-Wales – die tussen 1785 en 1815 haar hoogtepunt bereikte.
In zijn verkeringstijd, van 1780 tot 1783, is Charles een anglicaanse geestelijke in Zuidwest-Engeland. Zijn aanstaande echtgenote, Sally (Sarah) Jones, werkt in een winkel in Bala, in Noord-Wales. Na hun trouwen gaat het echtpaar in Bala wonen. Vanuit deze plaats leidt Thomas, inmiddels ”calvinistisch methodist”, een opwekkingsbeweging die een „sleutelrol heeft gespeeld in de godsdienstige, culturele en opvoedkundige veranderingen in Wales”, aldus dr. E. Wyn James, die Welsh doceert aan Cardiff University.
James werkt aan een nieuwe uitgave van de correspondentie van Thomas Charles, waaronder die met zijn vrouw Sally. „Charles had een wereldwijde invloed, vooral door zijn rol in de oprichting van de British and Foreign Bible Society en zijn promotie van het zendingswerk overzee, zoals dat van de London Missionary Society. De steun van zijn vrouw, zowel financieel (door haar winkel) als praktisch en geestelijk, was daarbij cruciaal.”
Uitgeverij De Groot Goudriaan publiceerde recent een selectie overdenkingen en brieven van Thomas Charles, onder de titel ”Zijn genade is ons genoeg”. Deze worden voorafgegaan door een biografische schets van de hand van Hans Pieterman. De vertaling is verzorgd door Pieterman en zijn dochter Ruth.
Volgens dr. James zijn de meeste manuscripten bewaard gebleven. „Veel brieven werden gepubliceerd in de negentiende en de vroege twintigste eeuw, hoewel vaak in verkorte vorm. Mijn editie van de brieven zal de volledige tekst weergeven, vergezeld van een introductie en voetnoten. De brieven zijn van belang, omdat ze licht werpen op de karakters van deze twee invloedrijke figuren, op de tijd waarin ze leefden en op de kringen waarin ze zich bewogen. Tegelijk bevatten de brieven talrijke passages vol prachtig devoot proza en spirituele inzichten.”
Mary Jones
James is al een aantal jaar met de brieveneditie bezig. Intussen werkt hij aan diverse andere projecten, zoals een biografie over Mary Jones – het meisje van zestien jaar dat jarenlang had gespaard en vervolgens mijlenver liep om een Bijbel te kopen. James: „Mary Jones blijft een inspirerend voorbeeld voor mensen over de hele wereld. Haar poging om een Bijbel te bemachtigen is symbolisch: ze staat voor al degenen die dorsten naar de Bijbel en die bereid zijn grote offers te brengen om een exemplaar te bemachtigen.”
De brieveneditie en de biografie van Mary Jones maken deel uit van een groter onderzoek naar de evangelicale beweging in Wales in de tweede helft van de negentiende eeuw en de vroege twintigste eeuw. Zo publiceerde James recent over de ontwikkeling van het geestelijk lied in Wales. Op dit moment concentreert hij zich op de strijd van evangelicalen tegen de slavernij. Volgend voorjaar zal hij aan Harvard University in de VS onderzoek doen naar vertalingen in het Welsh van ”Uncle Tom’s Cabin” (1852), de beroemde Amerikaanse antislavernijroman van Harriet Beecher Stowe.
In zijn brieven aan zijn vrouw Sally schrijft Charles onder andere over de kracht van het Evangelie, zijn persoonlijke omgang met God en de geestelijke inspanningen die dat vraagt. „Niets kan het geloof bevredigen dan alleen God in Christus.”