Kamer steunt versterking noodfonds voor euro
DEN HAAG (ANP) – De Tweede Kamer heeft donderdag met 96 stemmen voor en 44 tegen ingestemd met een verhoging van de Nederlandse garanties voor het noodfonds voor de euro (EFSF). Gedoogpartij PVV en de oppositiepartijen SP, ChristenUnie en de Partij voor de Dieren stemden tegen de verhoging van het Nederlandse garantieplafond naar 98 miljard euro.
Als de Eerste Kamer dinsdag ook instemt, is Nederland het 15e land dat de versterking van het EFSF steunt. In Slowakije en Malta wordt volgende week gestemd. De Jager toonde zich na afloop van de stemming dankbaar voor de opstelling van de Kamer.
De versterking van het fonds betekent dat het meer geld kan uitlenen aan noodlijdende eurolanden. Tot nog toe hebben Ierland en Portugal er al aangeklopt. Ook het tweede reddingspakket voor Griekenland zal uit het EFSF komen.
De verhoging van de garanties is nodig om de 440 miljard euro die namens de 17 eurolanden in het EFSF zit ook daadwerkelijk te kunnen uitlenen aan noodlijdende eurolanden. Eerder bleek dat daarvan eigenlijk maar 250 miljard echt beschikbaar was. De garanties ter waarde van 98 miljard euro waren door minister Jan Kees de Jager van Financiën voorgesteld in een aanvulling op de begroting van 2011. Tot nog toe stond Nederland garant voor 56 miljard euro.
De Jager kreeg ook steun voor het verbeteren van de slagkracht en de flexibiliteit van het EFSF. Daarover zijn op een eurotop op 21 juli afspraken gemaakt, die overigens nog steeds niet in detail zijn uitgewerkt. Het fonds krijgt met nieuwe bevoegdheden meer mogelijkheden om in een vroeg stadium in te grijpen, om banken te redden van een faillissement en om obligaties van eurolanden op te kopen. Dat moet voorkomen dat andere eurolanden besmet raken door de crisis in Griekenland.
De Jager beloofde het parlement steeds over stappen van het EFSF te informeren. Hij is altijd bereid naar de Kamer te komen voor een debat en ook al is er geen formeel instemmingsrecht, materieel gezien is dat er wel. Als de Kamer een nieuwe reddingsactie van het EFSF niet zou willen, dan gebeurt het niet, aldus de CDA-minister.
Daarmee zijn de formele rechten die de Duitse bondsdag heeft bedongen niet nodig, meent De Jager. Het Nederlands parlement heeft de facto nu dezelfde rechten. De Kamer aanvaardde die toezeggingen van De Jager.