Gezondheid Groningse ouderen onder de loep genomen
Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en Zorggroep Meander zijn vorige week een onderzoek begonnen naar de gezondheidstoestand van 2000 65-plussers in vier Groningse dorpen. Het gaat om senioren die wonen in Bellingwolde, Muntendam en Wagenborgen en in de wijk Opwierde in Appingedam. Samen met 21 lokale organisaties op het gebied van wonen, welzijn en zorg zullen het UMCG en Zorggroep Meander nagaan welke zorg- en dienstverlening 65-plussers wensen. Het onderzoek is een van de projecten van het Netwerk Ouderenzorg Regio Noord in het kader van het Nationaal Programma Ouderenzorg. Doel van het nationale programma is de zorg voor senioren met complexe zorgvragen te verbeteren.
Dat volgens de betrokken organisaties de verschillen tussen senioren groot zijn en daardoor een divers zorgaanbod wenselijk is, wisten we natuurlijk allang. De een gaat gezond en actief door het leven, terwijl een ander kwetsbaar is vanwege lichamelijke en psychische aandoeningen. Ouderen ontvangen nu dikwijls niet de zorg die zij nodig hebben, stellen de partijen vast: „Zorgverleners richten zich nog te vaak uitsluitend op hun eigen deelexpertise. Bovendien werken organisaties op het gebied van zorg, welzijn en wonen nog onvoldoende samen. Hierdoor is er geen samenhangend zorg- en dienstenaanbod dat goed is afgestemd op de individuele behoeften van ouderen.” Een constatering die niet onbekend is als het over zorgend Nederland gaat. Gezien de toenemende vergrijzing dringt dan ook de noodzaak om serieus aan verandering te werken.
De initiatiefnemers verwachten dat de gezondheidswinst bij ouderen „niet zozeer zit in het voorkomen van ziekte en het verlengen van het leven, maar in het voorkomen van beperkingen en een beter behoud van het welbevinden.”
Tweeduizend ouderen in Noordoost-Groningen mogen nu zelf aangegeven wat voor hen telt. Ze ontvangen van hun huisarts een vragenlijst met het verzoek deze in te vullen. De senioren krijgen vragen voorgeschoteld over mobiliteit, lichamelijke en psychosociale gesteldheid, medicijngebruik, zorg, eten en drinken, slapen, relaties en wonen. Aan de hand van de antwoorden proberen de onderzoekers meer zicht te krijgen op de mate van kwetsbaarheid, de mogelijke zorgbehoeften en op het welbevinden.
De uitkomsten worden in profielen verwerkt. Elk profiel schetst een bepaald type oudere. De initiatiefnemers willen daarmee bewerkstelligen dat bijvoorbeeld een huisarts niet alleen in één oogopslag ziet hoe zijn individuele oudere patiënt ervoor staat, maar ook hoeveel kwetsbare senioren hij in zijn praktijk heeft. Een dokter moet ook het welbevinden van deze 65-plussers vlot op zijn netvlies kunnen krijgen. Om aan de hand daarvan snel de juiste zorg of dienst te regelen. Ook gemeenten en andere instellingen zouden hun beleid straks beter op ouderen moeten kunnen afstemmen.
De uitkomsten van het onderzoek komen waarschijnlijk begin volgend jaar openbaar.