Der Spiegel: Kerk verdedigde Eichmann
BERLIJN – De protestantse Evangelische Kerk van Duitsland zou Adolf Eichmann, beschouwd als het brein achter de holocaust in de Tweede Wereldoorlog, hebben verdedigd. Dat maakte het Duitse blad Der Spiegel zondag bekend. Een ander Duits tijdschrift nuanceert de opvatting van Der Spiegel.
Der Spiegel baseert zich op een briefwisseling tussen de Oostenrijkse kerk en de Duitse Evangelische Kerk, zo meldt het tijdschrift zondag op zijn website.
De Oostenrijkse superintendent (soort regionaal kerkleider) uit Linz, Wilhelm Mensing-Braun, zou kort na de arrestatie van Eichmann (1906-1962) een brief hebben geschreven naar de Duitse bisschop Hermann Kunst in Frankfurt, waarin hij blijk gaf van zijn verbazing over de arrestatie. In de brief dichtte hij Eichmann een goed hart en een goed fatsoen toe. Hij zou niet in staat zijn tot het begaan van de wreedheden waar hij van werd beschuldigd, zo schreef hij. In Linz woonde de naaste familie van Eichmann. Mogelijk waren zij bezorgd dat een Israëlische rechtbank geen eerlijk oordeel zou vellen over Eichmann.
De kerkelijke vertegenwoordiger van de Evangelische Kerk bij de Duitse overheid, bisschop Hermann Kunst, speelde de brief van Mensing-Braun door naar het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Kunst liet de brief vergezeld gaan van een korte reactie. Hij vond de inhoud van de brief „op z’n minst interessant”, zo liet hij het ministerie weten. Der Spiegel concludeert dat zowel de Oostenrijkse als de Duitse kerk pogingen hebben gedaan om Eichmann te steunen.
Het Duitse christelijke tijdschrift Pro vindt de conclusie voor wat betreft de Duitse kerk te kort door de bocht. Bisschop Kunst zou namelijk ook hebben geschreven dat hij niets anders wilde doen dan het ministerie op de hoogte brengen. Hij schreef volgens Pro: „Ik deel de bezorgdheid van de familie Eichmann niet, of Adolf Eichmann niet exact wordt behandeld in overeenstemming met de beginselen van de rechtsstaat. De oproep van broeder Mensing-Braun vind ik zo opmerkelijk, dat ik hier niet zomaar aan voorbij kan gaan.”
Ook de Evangelische Kerk heeft inmiddels gereageerd. Volgens een woordvoerder kan er geen sprake van zijn dat kerk de belangen van Eichmann heeft behartigd.