Afspraken politie Ede en Marokkanen
Een nieuw convenant tussen politie en Marokkanen in Ede moet het slechte imago van de Marokkaanse gemeenschap verbeteren.
De politie ziet een hard beleid tegen de bestaande probleemjongeren als enige oplossing van het probleem. Zij wil daarmee voorkomen dat andere jongeren afglijden.
Volgens wijkagent D. Klein wordt er met de criminele jongeren, die voornamelijk in de wijk Veldhuizen voor problemen zorgen, niet meer gepraat. „Alleen nog in de verhoorcel.”
Het convenant is er vooral voor bedoeld om te voorkomen dat een grote groep andere Marokkaanse jongeren ook de criminaliteit ingaat. Klein: „Er zijn nu ongeveer 40 probleemjongeren. Als dat er volgend jaar 45 en het jaar daarop 55 zijn, hebben we de slag verloren.”
In het convenant wordt van zowel politie als de Marokkaanse gemeenschap actie verwacht. De politie zal met een kerngroep van Marokkaanse vertegenwoordigers contact houden over de aanpak van de jongeren. „Als er iemand opgepakt wordt, moet dat uitgelegd worden. Anders ontstaan er spookverhalen”, aldus Klein.
De kerngroep gaat voorlichting geven en moet de sociale controle binnen de gemeenschap bevorderen. Samen met de politie worden onder meer multiculturele dagen georganiseerd.
Om deze afspraken op papier te krijgen hebben politie en de kerngroep ruim een halfjaar met elkaar om de tafel gezeten. Na de aanslagen van 11 september 2001 was het vertrouwen gedaald tot een dieptepunt, nadat in de media uitgebreid was bericht over vermeende feestvierende Marokkaanse jongeren. De gebeurtenis haalde zelfs het internationale nieuws.
Districtschef A. Kloosterman bood alsnog zijn excuses aan voor een tendentieus politiebericht dat destijds de persaandacht voor het incident aanwakkerde. „Dat negatieve imago verdient de Marokkaanse gemeenschap niet. De vertrouwensbasis moet hersteld worden.” Volgens Klein begonnen de gesprekken met de kerngroep mede door deze kwestie moeizaam. „Op de eerste vergadering was er veel wrijving.”
Minder of helemaal geen probleemjongeren in de wijk zal betekenen dat het imago van de Marokkaanse gemeenschap vooruit kan gaan. Volgens Klein kan het convenant daar zeker bij helpen. „De criminaliteit zal verminderen. We gaan in ieder geval meer politiecapaciteit besteden aan de probleemjongeren. We kunnen afgerekend worden op de afspraken die we in het convenant maken.”
Voorzitter van de kerngroep A. Gssime denkt dat het convenant het stigmatiseren van de Marokkaanse gemeenschap kan voorkomen. „Met respect voor elkaar kunnen we ondersteuning bieden. Volgens Gssime is er tegen de bestaande probleemjongeren niet zo veel te doen. „Er is geen opvang nadat ze uit de cel komen. Dan begint het weer opnieuw.”