„Studenten lenen voor een relaxed leven”
UTRECHT (ANP) – Op wintersport, een paar keer per week naar de kroeg, mooie kleren. Studenten lenen steeds meer en steeds vaker. Vaak gehoorde reden: er moet relaxed geleefd worden. Maar de schuld moet na de studie toch afbetaald worden, mét rente.
Tijdens de introductieweken krijgen nieuwe studenten de workshop ‘Slim studeren = geld beheren’. Deze trainingen worden door studenten gegeven en zijn ondersteund door het Nationaal instituut voor budgetvoorlichting (Nibud). Woensdag is het officiele startsein van de workshops tijdens de Utrechtse Introductie Tijd (UIT), de komende maanden gaan de 12 ‘studenttrainers’ ook langs andere steden.
Afgestudeerde studenten hebben momenteel ruim 14.500 euro studieschuld. Dat bedrag is sinds 2004 met ruim 80 procent gestegen en het Nibud denkt dat de stijging ook de komende jaren doorzet. „Als de langstudeerdersmaatregel wordt ingevoerd, zal de studieschuld ook stijgen”, aldus een woordvoerster. De maatregel - die volgend collegejaar ingaat - geldt voor studenten die een vertraging van meer dan een jaar tijdens hun bachelor- of masterstudie oplopen. Zij moeten 3000 euro extra collegegeld betalen.
De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) maakt zich ook zorgen over het leengedrag van studenten. „Schrijnend”, noemt LSVb-voorzitter Pascal ten Have de hoge studieschulden. „Studenten moeten zich nu met de langstudeerboete nog meer realiseren wat de consequenties zijn van bijvoorbeeld de beslissing om een andere studie te gaan volgen.”
Uit vorig jaar gepubliceerde cijfers van het Nibud blijkt dat studenten gemiddeld 400 euro per maand lenen. Van de eerstejaarsstudenten heeft een kwart al een rentedragende lening aangevraagd en maakt een op de drie gebruik van het krediet voor collegegeld.
„We hebben niet expliciet onderzoek gedaan naar de reden van de lening. Maar een veelgehoorde reden is ‘relaxed leven’. En het is erg makkelijk om te lenen.” Volgens de Nibud-woordvoerster zijn er twee duidelijke types studenten te onderscheiden. De spaarzame types, zij zoeken overal koopjes en leven erg sober tijdens hun studie, daartegenover staan de levensgenieters. Zij hebben een houding van ‘komt wel goed, die schuld betaal ik na mijn studie wel af’. „In veel gevallen is dat natuurlijk ook zo, maar wat als je geen baan kan vinden? Of een minder goede baan dan gehoopt? Zij onderschatten de risico’s van hun leengedrag.”