Eiwit biedt stamcel veel mogelijkheden
ROTTERDAM – Door een specifiek eiwit behouden embryonale stamcellen de unieke eigenschap uit te groeien tot elk celtype van het menselijk lichaam.
Dat blijkt uit laboratoriumproeven van onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam. Over hun ontdekking schrijven ze maandag in het vaktijdschrift Nature Cell Biology.
Het gaat om het eiwit Wnt. De onderzoekers hebben ontdekt dat dit eiwit voorkomt dat een embryonale stamcel de eerste stap zet in een onomkeerbaar veranderingsproces.
Onderzoekers gebruiken liever geen embryonale stamcellen voor de behandeling van patiënten. Er bestaan al technieken om gespecialiseerde, volwassen cellen (bijvoorbeeld uit de huid) terug te brengen in een embryonaal stadium.
Groot voordeel hiervan is dat er geen embryo’s meer voor nodig zijn en dat stamcellen kunnen worden gekweekt met lichaamseigen weefsel. Derk ten Berge, stamcelbioloog in het Erasmus MC: „Het blijkt echter dat de gevormde stamcellen onthouden van welk gespecialiseerd celtype ze afstammen. Ze kunnen dan ook niet, zoals echte embryonale stamcellen, tot alle celtypen uitgroeien.”
De cellen gaan steeds meer lijken op hun uiteindelijke celtype en verliezen het vermogen om andere celtypen te vormen, aldus Ten Berge. „Die verandering gaat in kleine stapjes, maar is een onomkeerbaar proces.”
De recente ontdekking kan daar wellicht verandering in brengen. Met de kennis van de cruciale rol van het eiwit Wnt hopen de onderzoekers nu verder te ontdekken hoe ze van volwassen cellen echte embryonale stamcellen kunnen maken die geschikt zijn voor behandelingen.