’Groei groene stroommarkt vlakt af’
Aan de sterke groei van de markt voor groene stroom lijkt een einde te zijn gekomen.
Uit een onderzoek van TNS NIPO blijkt dat 5 procent van de Nederlandse huishoudens die nog ’gewone’ stroom afnemen, overweegt over te stappen op groene stroom. De grote meerderheid (84 procent) heeft die plannen niet.
Het onderzoek is begin juni gehouden in opdracht van energiebedrijf Nuon. Nuon, dat naar eigen opgave momenteel circa 550.000 groene-stroomklanten heeft, merkt zelf ook dat de groei de laatste tijd afvlakt, zo zei een woordvoerder van het bedrijf dinsdag.
Momenteel hebben naar schatting 1,8 miljoen huishoudens in Nederland groene stroom, elektriciteit opgewekt uit duurzame bronnen (zon, wind, waterkracht en biomassa). Dat is zo’n 26 procent van de Nederlandse huishoudens.
De belangrijkste redenen om niet over te stappen op groene stroom hebben volgens de onderzoekers te maken met prijs en betrouwbaarheid. Een kwart van de ondervraagden vindt groene stroom te duur of vreest dat de prijs gaat stijgen. Twintig procent heeft twijfels over het product, de controleerbaarheid ervan en de betrouwbaarheid van de energieleverancier. Nog eens 12 procent vindt het te veel gedoe om over te stappen.
De meeste consumenten (66 procent) maakt het niet uit of groene stroom in Nederland wordt opgewekt of in het buitenland. Bij meer dan een kwart speelt bij groene stroom ’het oranje-gevoel’ op. Wind (13 procent) en zon (10 procent) zijn favoriet, terwijl 67 procent van de ondervraagden onverschillig staat tegenover de bron waaruit groene stroom wordt gemaakt.
De steekproef is gehouden onder 525 personen die volgens de marktonderzoeker representatief zijn voor de Nederlandse bevolking.