Eeuwenoude relikwieën in Munsterkerk Roermond gevonden
ROERMOND (ANP) – Een kunsthistoricus van de gemeente Roermond heeft in een nis in een altaar in de Roermondse Munsterkerk eeuwenoude, ingemetselde relieken gevonden.
Die zijn mogelijk afkomstig van de Heilige Ursula of één van haar maagden, maakte kunsthistoricus Erik Caris donderdag bekend.
Ursula zou in de vierde eeuw geleefd hebben. Caris heeft de relieken met een endoscoop gefotografeerd. Het gaat onder meer om tien schedels gewikkeld in met goud en parels bestikte doeken.
Caris zei dat het om een belangrijke vondst gaat. De Munsterkerk werd begin dertiende eeuw gebouwd. Niet eerder is aangetoond dat er vanaf het begin relieken in de kerk waren, aldus Caris. Als de relieken even oud als de kerk zijn, dan zijn ze achthonderd jaar oud. Maar als ze echt van Ursula of een van haar 11.000 maagden stammen, zijn ze veel ouder, zei Caris.
Het is zelfs mogelijk dat ze stammen uit een oud Romeins graf in Keulen, waar Ursula en haar maagden ooit zouden zijn opgegraven. Verder onderzoek is volgens Caris nodig om definitief de ouderdom van de vondst te kunnen vaststellen. Of dit onderzoek er op korte termijn komt, hangt af van de kosten en van de vraag wie dat gaat betalen.
Overigens is omstreden of Ursula wel ooit bestaan heeft. Datzelfde geldt voor haar maagden. Ursula moest volgens de legende de bescherming van haar maagdelijkheid tegen de oprukkende Hunnen met de martelaarsdood bekopen.
De Munsterkerk was gewijd aan Onze Lieve Vrouwe Maria. De kerk werd gebouwd als deel van de cisterciënzer vrouwenabdij. Deze orde stond bekend om de verering van relieken van Ursula en de maagden. In de kerk staat het praalgraf van de in 1229 gestorven graaf Gerard III van Gelre en zijn vrouw Margaretha van Brabant.
In de Franse tijd (1795 tot 1813) ging een zeer groot deel van het archief van kerk en abdij verloren, waardoor de herkomst van de schedels onbekend is.