Kerk & religie

Kerkdienst voor Rudolf Hess verboden

WUNSIEDEL – Het stadsbestuur van de Duitse stad Wunsiedel heeft een rechtsextremistische groep geweigerd om zaterdag een kerkdienst te houden ter ere van Rudolf Hess. Hess was een hooggeplaatst politiek leider in het Derde Rijk van Hitler.

Kerkredactie
11 August 2011 14:59Gewijzigd op 14 November 2020 16:08
Rudolf Hess. Foto EPA
Rudolf Hess. Foto EPA

De politicus Christian Bärthel van de Deutsche Partei pleitte voor een kerkdienst op een stadsplein in Wunsiedel. Zaterdag is de sterfdag van Hess. Tijdens de dienst zouden worden gebeden, gepreekt en christelijke liederen gezongen, aldus Bärthel.

Bärthels partij heeft rechtsextremistische en neonazistische trekken. Bärthel, die al eens heeft gevangen gezeten, is verder lid van de Kommissarischen Reichsregierung. Deze groep ziet zichzelf als het Duitse Rijk in ballingschap en erkent de huidige Bondsrepubliek Duitsland niet.

Rudolf Hess was jarenlang werkzaam in de hoogste regionen van het Derde Rijk. In 1941 landde hij met een Duits vliegtuig in Schotland om uiteenlopende redenen. Hij werd vervolgens opgesloten. Na de oorlog werd hij veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf, die hij uitzat in de Spandaugevangenis in Berlijn. Hij overleed in 1987.

Sinds 2005 is het verboden om in Wunsiedel samen te komen rond het graf van Hess. Toch bleef het graf een bedevaartsoord voor neonazi’s. Om de toeloop van extremisten nog verder in te dammen, is het graf van Hess vorige maand geruimd. Het stoffelijk overschot is gecremeerd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer