Duitse politicologe: Amerikaan is God vergeten
MÜNCHEN – Amerika vergat God en hoopte schulden op. Het land plukt daar nu de wrange vruchten van, aldus de Duitse christelijke politicologe en Amerikakenner Sarah Lohman.
Hoe heeft een land dat als christelijk bekendstaat en economisch zo sterk is, zo diep in de schulden terecht kunnen komen? Omdat de Amerikanen God vergeten hebben, schrijft Lohmann in een maandag gepubliceerd commentaar voor de Duitse nieuwsdienst Idea.
Lohman doceert buitenlandse politiek van de VS aan de universiteit van de Bundeswehr (het Duitse leger) in München en was daarvoor perswoordvoerder bij het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington. Om de geestelijke achtergronden van de schuldencrisis in de VS te begrijpen, moet je naar de geschiedenis van het land kijken, schrijft ze. Een groot deel van de oorspronkelijke immigranten in de VS werd gedreven door een christelijke arbeidsmoraal. Werk was voor hen een kenmerk van het christelijke leven, wat met een hogere levensstandaard beloond moest worden. „Maar ergens vergaten de Amerikanen de basis van de protestantse arbeidsmoraal: God.”
De Duitse politicologe wijst met de vinger naar president Franklin D. Roosevelt (1882-1945), voor wie het bezit van een eigen huis deel uitmaakte van de ”Amerikaanse droom”. In 1933, onder Roosevelts presidentschap, stelde de staat zich garant voor hypotheekschulden. Sindsdien is het van kwaad tot erger gegaan en maakten Amerikanen steeds meer schulden. Lohmann: „Iedere schoolverlater kon een creditcard krijgen. Extravagante huizen werden niet meer verdiend, maar verwacht.”
Amerika heeft zijn jongeren jarenlang „in de oren gefluisterd dat hebzucht geen zonde is” en krijgt daarvoor nu de rekening betaald, stelt Lohmann. Ze hekelt ook de predikers van het ”welvaartsevangelie”, die „gewetens in slaap sussen met de boodschap dat Jezus het materiële bezit wil zegenen. Zo’n evangelie is niet alleen bedrog, maar ook godslastering, omdat het God misbruikt als werktuig voor iedere financiële begeerte.”
Er is maar één weg waardoor de Amerikaanse samenleving gelouterd kan worden, aldus de politicologe: „De weg naar het kruis, zodat onze dromen gevormd kunnen worden door Hem, Die voor alles al heeft betaald.”