Vervolgd, verstrooid, verkondigd, vervuld
„Direct na het ontstaan van de eerste christelijke gemeente begon de vervolging. God gebruikte de uitwaaiering van Zijn kinderen als een „evangelisatienetwerk.” Tegenwoordig is dat zo’n moderne term. Maar het principe van ”network” was al bedacht in de hemel en werd door de discipelen in praktijk gebracht na het Pinksterfeest.
Dit zei ds. H. H. Klomp zaterdag op de eerste door de christelijke gereformeerde kerken van Damwoude en Broeksterwoude belegde zendingsmiddag in Damwoude. Het thema was ”Gij zult Mijn getuigen zijn”. De beide kerken willen voortaan jaarlijks een regionale zendingsmiddag organiseren.
Ds. H. H. de Haan, christelijk gereformeerd predikant in Broeksterwoude, legde uit dat het thema genomen was uit het zendingsbevel van de Heere Jezus. „Het is zonder meer duidelijk dat deze opdracht niet in eigen kracht vervuld kan worden. Alleen de Heilige Geest heeft de wederbarende kracht om dode zondaren levend te maken en in de gemeenschap met God te herstellen. Gelukkig is er niet alleen de opdracht, maar ook de belofte.”
Ds. H. H. Klomp sprak over Handelingen 8:1- 8, „Gij zult Mijn getuigen zijn, dichtbij”. De Nunspeetse predikant concentreerde zich op de vier kernwoorden: vervolgd, verstrooid, verkondigd, vervuld. „Wij zijn van nature vol van onszelf. Wie vol is van God kan verwachten dat er vervolging komt. Wie vervuld is met de Heilige Geest, zal ook zeker een getuige zijn. Echt christendom is altijd aanstekelijk en wil anderen graag daarin laten delen. De christenen worden verstrooid, en zo, zonder moderne communicatiekanalen, wordt het christendom verspreid. Ook in de vreemde omgeving wordt er geëvangeliseerd. Dat vervolgde mensen toch goed van God spreken, daar snapt de duivel geen syllabe van. Anderen aftuigen mag ik niet, anderen overtuigen kan ik niet; ik hoef slechts te getuigen en de Heere doet de rest.
Ds. A. van Heteren sprak over het thema ”Gij zult Mijn getuigen zijn, veraf”. Als tekst nam hij het slot van Matthéüs 28, waar Jezus, nadat Hij heeft gesteld dat Hem alle macht gegeven is in de hemel en op de aarde, de discipelen opdracht geeft om heen te gaan en alle volken te onderwijzen. „Het is niet tevergeefs om getuige zijn, omdat Jezus alle macht heeft. Op de pinksterdag bewees Hij dat dit geen ijdele woorden waren. Het zendingswerk zal vrucht dragen omdat het geheim van die zegen niet van beneden komt, maar van boven is. De grond van het getuige zijn ligt zowel in de macht als in de volmacht van Jezus. Jezus heeft macht om zelfs vijandige heidenen tot volgelingen te maken. Als Jezus opdracht geeft om alle volken tot Zijn discipelen te maken, dan staat Hij daar Zelf met al Zijn macht achter.
Omdat wij allemaal van nature gewillige en leergierige leerlingen van de duivel zijn geworden, zal niemand uit zichzelf leerling van de Zaligmaker worden. Maar door Zijn macht is het geen ijdel bevel. Ook hier in het noorden van ons land is het Evangelie gekomen en heeft zijn vrucht afgeworpen. De afgoden gaan de deur uit en een leven in gehoorzaamheid aan alle geboden is door de wederbarende genade het gevolg. Waar de Heere werkt, komt de belijdenis dat we strafwaardig zijn; maar dan komt ook het leven, denken en spreken tot eer van God. Soms kunnen zendingswerkers door de vele tegenslagen wel eens moedeloos zijn. Maar het bevel is vergezeld van de belofte dat Jezus met hen is tot aan de voleinding. Tijden van verdrukking en vervolging bleken altijd de bloeitijden van de kerk. Die beloofde nabijheid zal er ook zijn in het stervensuur.”