Wilfred Vollbehr bouwt zijn eigen klassieke gitaar

Naam: Wilfred Vollbehr

28 July 2011 19:54Gewijzigd op 14 November 2020 15:59
Vollbehr. Foto RD
Vollbehr. Foto RD

Woonplaats: Ede

Cursus: gitaarbouw

De klassieke gitaar heeft al sinds zijn jeugd de liefde van zijn hart. Iemand van de gitaarclub van Wilfred Vollbehr, docent psychologie aan de Christelijke Hogeschool Ede, had zelf zijn instrument gebouwd. „Het leek me geweldig om dat ook te doen. Niets is mooier dan straks te kunnen spelen op een zelf­gebouwde gitaar. Ik heb mezelf zo’n anderhalf jaar geleden aangemeld bij Huismuziek, vereniging voor samenspel en instrumentenbouw. Op deze manier leer ik mijn instrument vanbinnen en vanbuiten kennen.”

Vollbehr begon de cursus met een paar planken. Elke zaterdag schaaft en lijmt hij het instrument stukje voor stukje verder in elkaar. „Docenten lopen op zo’n dag rond om waar nodig te helpen. Het leuke is dat niemand in mijn groep ook maar de minste ervaring heeft met houtbewerking of techniek. Gereedschappen zoals spookschaaf, guts en frees had ik nooit in mijn handen gehad. Ontdekken hoe dat gereedschap werkt en waarvoor je het allemaal kunt gebruiken is geweldig. Er ging een wereld voor me open.”

Het is volgens Vollbehr ongekend hoeveel uurtjes werk er in de bouw van een gitaar gaan zitten. „Hout schaven, lijmen en dikteverschillen aanbrengen in de klankkast. Dat is heel secuur werk, want het heeft allemaal invloed op de uiteindelijke klank. Ik vind het een prachtig idee dat al dat hout gewoon in de natuur heeft kunnen groeien en dat het zo gecultiveerd is dat je er uiteindelijk muziek mee kunt maken. Dat is fascinerend.”

Vollbehrs hand gaat liefkozend over de nog ongelakte klankkast. „Pas later ga ik het hout politoeren. Dat is een ouderwetse methode om lak vermengd met alcohol aan te brengen. Dat moet laagje voor laagje, maar geeft het mooiste resultaat.”

Een zelfgebouwde gitaar is volgens de psychologiedocent in alle opzichten beter dan een exemplaar uit de fabriek. „Een fabrieksgitaar heeft een veel drogere klank, niet het minst doordat de klankkast niet van massief hout is gemaakt. Een handgemaakte gitaar is logischerwijze ook wat duurder: zo’n 3000 euro. Niet zozeer vanwege het gebruikte materiaal, maar vooral vanwege de vele uren werk die erin gaan zitten. Ik heb er momenteel al zo’n 200 uur in gestoken.”

De gitaar van Vollbehr nadert de voltooiing. Rond de kerstdagen wil hij de snaren erop zetten. Hij heeft de smaak te pakken. „Mogelijk ga ik nog eens een barokgitaar maken.”

Dit is de zesde aflevering van een serie waarin mensen vertellen over hun deelname aan een cursus.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer