Alarm over geweld tegen christenen Indonesië
JAKARTA – Zowel de Europese Unie als Amnesty International slaat alarm over het toenemende religieuze geweld in Indonesië. Indonesië treedt weliswaar op tegen geweldplegers, maar zij komen er vaak met enkele maanden gevangenisstraf van af.
Vrijdag besloot de EU in een resolutie haar zorgen te uiten over het groeiende religieuze geweld en de intolerantie in Indonesië. In een resolutie hekelde de EU „de geweldsincidenten tegen religieuze minderheden, waaronder leden van de moslimsekte Ahmadiyah, christenen en boedhisten.” Ook uitte Brussel kritiek op de strenge lokale wetten voor blasfemie en religieuze belediging die „eenvoudig misbruikt kunnen worden.” Hiermee neemt de internationale kritiek op Indonesië toe.
Vorige week eiste mensenrechtenorganisatie Amnesty International dat leden van de gereformeerde Taman Yasminkerk in Bogor, West-Java, hun geloof moeten kunnen belijden zonder intimidatie en aanvallen. Sinds 2008 zijn ze gedwongen om hagenpreken te houden nadat het lokale gemeentebestuur het kerkgebouw verzegelde. Ook zijn de kerkleden het doelwit van ernstige bedreigingen.
Amnesty International heeft de Indonesische regering verzocht snel onafhankelijke onderzoeken te starten naar alle gevallen van intimidatie en aanvallen van de kerkgangers en de daders voor het gerecht te brengen. Vorige week zondag viel een mensenmassa de kerk aan tijdens een zondagsdienst.
Leiders van de extremistische groep zeiden dat ze de overwegend islamitische buurt rond de kerk vertegenwoordigden. Ook herhaalden ze hun eis dat de kerk definitief moest worden gesloten, omdat deze overlast veroorzaakte.
Donderdag eisten openbare aanklagers slechts zeven maanden gevangenisstraf tegen ieder van de twaalf verdachten van een meervoudige moord in Banten afgelopen februari.
Daarbij kwamen drie leden van de Ahmadiyah, een moslimbeweging, om het leven. Tijdens de zitting stelden de aanklagers dat de Ahmadi’s het geweld hadden uitgelokt, ondanks bewijs dat de aanval vooraf gepland was. Bovendien was er bewijs in de vorm van videobeelden waarop te zien was hoe een mensenmassa, voor de ogen van Indonesische politieagenten, twee slachtoffers stenigden en doodsloegen.
Sinds 2010 is het aantal aanvallen op kerken en de moslimsekte Ahmadiyah sterk toegenomen. Een prominente terreurexpert oordeelde eerder deze maand dat de bestuurlijke tegenwerking in Bogor onderdeel is van een nieuwe trend. Hierin sluiten extremistische organisaties in Indonesië politieke deals met lokale regenten en burgemeesters, die de extremisten stilzwijgend steunen in ruil voor stemmen tijdens lokale verkiezingen.