Binnenland

„Politie maakte fouten bij wapenvergunning Van der V.”

ALPHEN AAN DEN RIJN – De politie heeft bij het verlenen van de wapenvergunning van Tristan van der V. fouten gemaakt. Zo hebben medewerkers bepaalde informatie over de psychische toestand uit 2006 buiten beschouwing gelaten bij de verlening van de vergunning in 2008. Dat heeft hoofdofficier van justitie Kitty Nooy maandag bekendgemaakt.

Redactie digitale media
11 July 2011 06:50Gewijzigd op 14 November 2020 15:46
Jaco van Hoorn, districtchef van de politieregio Hollands-Midden. Foto ANP
Jaco van Hoorn, districtchef van de politieregio Hollands-Midden. Foto ANP

Het is onduidelijk of die informatie niet aan de betrokkenen is verstrekt of dat de behandelaar die informatie over het hoofd heeft gezien.

De familie van Van der V. reageert op dit moment niet op de rapporten.

De schietpartij in winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn op 9 april duurde in totaal iets meer dan drie minuten. Dat heeft Jaco van Hoorn, districtschef van de politieregio Hollands-Midden, bekendgemaakt op de persconferentie over het onderzoek naar de schietpartij.

Dader Tristan van der V. schoot in april in winkelcentrum De Ridderhof zes mensen dood voordat hij de hand legde aan zichzelf. Zestien mensen raakten gewond.

De 24-jarige dader parkeerde om 12.08 uur zijn auto bij het winkelcentrum en pleegde 3,5 minuut later zelfmoord. In de tussentijd maakte hij vele gewonden en doden.

De eerste melding bij de politie kwam om 12.09 uur binnen. De eerste politieauto arriveerde om 12.16 uur.

Van Hoorn liet maandag tijdens de persconferentie een reconstructie in animatievorm zien van de gang die Van der V. door De Ridderhof maakte. Al schietend liet hij 120 hulzen en vijf magazijnen achter. Ook het gebruikte pistool en het semiautomatische geweer wierp hij onderweg weg, om zichzelf met zijn derde wapen, een revolver, dood te schieten.

Alarmcentrale 112 ontving in de eerste twaalf minuten na de schietpartij tachtig meldingen.

Bommen

In de auto van Van der V., geparkeerd buiten het winkelcentrum, vond de politie onder meer een brief met het opschrift „voor de politie”. Daarin stond dat er in drie andere winkelcentra in Alphen een bom lag. Deze werden direct daarop ontruimd. Het onderzoek in De Riddehof kwam daardoor enige tijd stil te liggen, aldus Van Hoorn.

De politie zette twee zogeheten Teams Grootschalige Opsporing op de zaak, die werden ondersteund door de Nationale Recherche. Daarnaast waren twee officieren van justitie met de zaak belast en werden veertig forensisch specialisten ingezet. Nabestaanden van slachtoffers en overige bij het schietincident betrokken mensen zijn begeleid door 24 familierechercheurs. In het onderzoek zijn 270 getuigen gehoord.

Wapens

Van der V. kocht het semi-automatische geweer waarmee hij het bloedbad aanrichtte, op 7 januari. Kort daarna ging hij op zoek naar extra magazijnen voor dit wapen. Op 8 april kocht hij er drie in een winkel in Den Haag.

Van der V. kocht ook een speciale richtkijker voor op het geweer, alsmede een kogelwerend vest. Dit vest droeg hij tijdens het schieten in De Ridderhof.

Van der V. had een vergunning voor vijf wapens. Naast het geweer, van het merk Smith & Wesson, gebruikte hij op zaterdag 9 april ook een pistool en een revolver. Met dit laatste wapen schoot hij zichzelf aan het eind van zijn gruwelijke tocht in het winkelcentrum dood, in de vestiging van Albert Heijn aldaar.

Volgens Van Hoorn trof Van der V. in december vorig jaar de eerste voorbereidingen om het geweer in zijn bezit te krijgen. Met het geweer moet voor elk schot de trekker worden overgehaald, maar dat kan zeer snel: vijf maal per seconde. Uit onderzoek is gebleken dat het wapen niet was gemanipuleerd.

Schizofreen

Het strafrechtelijk onderzoek naar de schietpartij moest duidelijkheid geven over de gebeurtenissen en meer inzicht in het leven en de psyche van de dader. Uit het onderzoek blijkt volgens hoofdofficier van justitie Kitty Nooy dat Van der V. leed aan schizofrenie van het paranoïde type, met depressieve stoornissen. Die ziekte gaf zeer waarschijnlijk de doorslag bij zijn actie.

Tristan was 14 jaar oud toen hij voor het eerst stemmen hoorde. Vanaf 2006 was hij in behandeling bij de geestelijke gezondheidszorg. Hij werd in dat jaar opgenomen in verband met suïcidale neigingen. Van hem was toen een afscheidsbrief gevonden.

Zijn paranormale praktijken voerde de jongeman vaak ’s nachts uit. Hij maakte ook gebruik van een ouijabord, waarop glaasjedraaien wordt beoefend.

Van der V. heeft in 2008 twee zelfmoordpogingen gedaan. 2008 was ook het jaar waarin Van der V. een wapenvergunning kreeg, nadat een eerder verzoek daartoe (in 2005) was afgewezen.

De ggz wilde niet meewerken aan het onderzoek naar de psyche van Van der V. De medici beriepen zich op hun beroepsgeheim.

Proces-verbaal

In 2003 maakte de politie proces-verbaal tegen Van der V. op omdat hij een luchtdrukpistool aan anderen ter beschikking had gesteld. Het Openbaar Ministerie seponeerde de zaak.

In 2005 deed Van der V. zijn eerste verzoek voor een wapenvergunning. Dit werd geweigerd in verband met het incident in 2005. Het hernieuwde verzoek werd in 2008 gehonoreerd. Een jaar eerder had de vader van Van der V. hem geïntroduceerd bij de schietvereniging in Nieuwkoop, waarvan hij lid zou worden.

Twee dagen voor het bloedbad in De Ridderhof bezocht Van der V. de club het laatst. In 2009 bezocht Tristan van der V. de club 33 keer, in 2010 38 keer.

God

Van der V. was zo teleurgesteld in God dat hij een boek schreef om „wetenschappelijk aan te tonen dat God slecht was”, zo blijkt uit het onderzoek naar de psyche van Van der Vlis. De titel van het boek is ‘Het Tegenwoord - Het woord tegen God en Godsdienst’.

Hij schreef in documenten dat hij mensen die wel in God blijven geloven, niet wil kwetsen. Ook meldde hij: „Ik heb veel gebeden, maar ik ben nooit verhoord. Toch geloof ik. Wie naar God bidt, praat met de duivel. U bent gewaarschuwd.”

De jongeman, die christelijk is opgevoed, ontwikkelde een „enorme haat” tegen God. Hij zag zichzelf als paranormaal onderzoeker. Hij schafte een apparaat aan waarmee hij met geesten zou kunnen communiceren. Dat apparaat nam een grote plaats in zijn leven in. Hij was „zeer betrokken op het paranormale.” Zo ging hij, toen er sneeuw lag, naar een begraafplaats om met geesten te spreken.

Eenmansactie

De schietpartij was een voorbereide eenmansactie. „Tristan heeft zijn daad voorbereid. Van medeplichtigheid is niets gebleken”, aldus Van Hoorn tijdens de persconferentie. Van Hoorn zei verder dat de daad van Van der V. niet gericht was tegen bepaalde personen.

Het openbaar ministerie gaat iemand vervolgen die ervan verdacht wordt dat hij kennis droeg van de plannen van Tristan van der V.

De persoon is eerder gehoord als verdachte. Het OM heeft na „zorgvuldig en uitvoerig beraad” besloten tot vervolging, aldus Nooy. Ze noemde het een heel zware beslissing, die gerechtvaardigd wordt door de ernst van de feiten en de enorme maatschappelijke onrust die de schietpartij in Alphen aan den Rijn teweeg heeft gebracht.

De man wordt verdacht van het overtreden van artikel 136 van het Wetboek van Strafrecht waarop een gevangenisstraf staat van een jaar. De man zit niet vast en is vrijwillig verschenen voor verhoor bij de politie, aldus Nooy.

Ze zei dat de man meerdere keren van Van der V. had gehoord dat die van plan was zichzelf om te brengen en daarbij een aantal mensen neer te schieten. De datum wist hij niet.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer