Kerk & religie

Cubaanse voorganger krijgt asiel in Verenigde Staten

MIAMI – Een Cubaanse predikant die het door de regering onmogelijk werd gemaakt om zijn ambt te vervullen, is donderdag naar Verenigde Staten gevlucht. Hij heeft daar met zijn gezin politiek asiel gekregen.

Kerkredactie
8 July 2011 17:37Gewijzigd op 14 November 2020 15:45
De Cubaanse predikant met zijn vrouw Uramis en hun dochters Estefania en Daniela. Foto Open Doors
De Cubaanse predikant met zijn vrouw Uramis en hun dochters Estefania en Daniela. Foto Open Doors

Carlos Lamelas, voormalig leider van de evangelicale Church of God, vloog gisteren met zijn vrouw en dochters naar de Amerikaanse staat Florida.

De vroegere voorman van de Church of God-gemeenten werd het werken onmogelijk gemaakt door de Cubaanse regering. Hij zat in 2006 enkele maanden in de cel en kreeg vervolgens een verbod opgelegd om nog langer kerkelijk werk te doen.

Lamelas werd in 2006 gevangengezet op verdenking van mensenhandel. Zijn huis en de meeste persoonlijke bezittingen van de familie werden in beslag genomen. Volgens de organisatie Christian Solidarity Worldwide (CSW), die opkomt voor vervolgde christenen, zou Lamelas het doel zijn geworden van de politie omdat hij zich publiekelijk uitsprak over de manier waarop de regering zich met kerken bemoeit.

De predikant werd in 2006 vrijgelaten na grote internationale druk, maar de aanklachten tegen hem werden gehandhaafd. In december van dat jaar moest hij voor de rechter verschijnen. Verrassend genoeg kwam de openbaar aanklager niet ter zitting opdagen, waarna de rechter Lamelas niet schuldig verklaarde.

Ondanks deze positieve wending kreeg de familie haar huis en eigendommen niet terug. De afgelopen vijf jaar logeerde het gezin in bij de ouders van de predikant. Zij wonen in een klein appartement met één slaapkamer in de Cubaanse hoofdstad Havana.

Volgens Christian Solidarity Worldwide zijn de Cubaanse autoriteiten van tactiek veranderd en worden kerken subtieler aangepakt. Minder vaak zijn kerken het doelwit van vernielingen of worden christenen voor lange tijd gevangengezet. Daarentegen worden predikanten en voorgangers juist heel gericht onder druk gezet en telkens voor kortere tijd opgesloten.

CSW meent dat Cuba met deze tactiek probeert wel christenen onder druk te zetten, maar onder internationale kritiek uit te komen. De organisatie stelt dat het er op lijkt dat de overheid alle soorten kerken even zwaar aanpakt. Niet alleen evangelische voorgangers hebben het zwaar te verduren, ook Rooms-Katholieke bisschoppen worden ter verantwoording geroepen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer