„Langzame student moet betalen”
DEN HAAG (ANP) – De Eerste Kamer heeft dinsdag met een nipte meerderheid ingestemd met de langstudeermaatregel. Iedere student die vanaf 2012 meer dan een jaar langer doet over zijn bachelor- of masterstudie moet 3000 euro extra collegegeld betalen.
VVD, CDA, PVV en SGP stemden, zoals vooraf de verwachting was, voor het voorstel waardoor er een meerderheid ontstond. De wet van staatssecretaris Halbe Zijlstra (Hoger Onderwijs) is op het allerlaatste moment aangenomen. Dinsdag was de laatste vergaderdag van de Eerste Kamer voor het zomerreces en de wet gaat 1 september in. Het eerste collegejaar hoeven langstudeerders overigens nog geen extra collegegeld te betalen.
Zijlstra moest dinsdag in de Senaat de nog openstaande vragen van de verschillende fracties over de wet verhoging collegegeld langstudeerders beantwoorden. Ook kreeg hij het verwijt nogal een haastklus te hebben afgeleverd. SP-Eerste Kamerlid Eric Smaling noemde het zelfs „een draak van een wet”.
De Eerste Kamerleden hadden ook de nodige vragen over deeltijdstudenten. Zijlstra bleef echter bij zijn eerdere standpunt dat de langstudeermaatregel ook voor hen geldt.
De studentenorganisaties zijn daar zeer teleurgesteld over. In een gezamenlijke verklaring lieten het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO), de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV) en de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) weten met name verbolgen te zijn over het feit dat de wet met terugwerkende kracht in werking treedt. Ze gaan de eerder aangekondigde rechtszaak tegen de Staat per direct doorzetten omdat de wet volgens hen niet rechtsgeldig is.
De studenten hebben in de vereniging van universiteiten (VSNU) een medestander gevonden. VSNU-voorzitter Sijbolt Noorda is ook bijzonder teleurgesteld dat de wet is aangenomen. „Deze wet gaat veel negatieve bijwerkingen veroorzaken. Er zijn veel betere methodes om studenten beter en sneller te laten studeren.”
Naar schatting van het ministerie van Onderwijs zijn er momenteel ongeveer 67.000 langstudeerders.