„Stoffen in cola verhogen kankerrisico”
Cola bevat kankerverwekkende kleurstoffen, zo blijkt uit dierstudies die onlangs zijn uitgevoerd door het Amerikaanse National Institute of Environmental Health Sciences. Dergelijke stoffen moeten verboden worden, vindt de Amerikaanse organisatie Center for Science in the Public Interest (CSPI).
De voedselwaakhond heeft de Amerikaanse voedsel- en geneesmiddelenautoriteit FDA inmiddels gevraagd de toestemming voor het gebruik van deze kleurstoffen in voedingsmiddelen in te trekken. Het gaat om de stoffen 2-methylimidazole en 4-methylimidazole (2-MI en 4-MI), die aan cola de karakteristieke karamelkleur geven. Ze ontstaan door blootstelling van suiker bij hoge temperaturen aan ammoniak en sulfieten. Traditioneel wordt karamel gemaakt door het branden van suiker zonder gebruikmaking van ammoniak en sulfieten. Volgens de Amerikaanse wetgeving is slechts 16 microgram van deze stoffen per dag toegestaan. Een halve liter cola bevat echter zo’n 200 microgram.
Bij muizen leidde 4-MI tot een hoger risico op longkanker en bij ratten tot een grotere kans op leukemie; 2-MI leidde tot een hoger risico op lever- en schildklierkanker bij muizen.
Het CSPI plaatst overigens een belangrijke kanttekening. De enorme hoeveelheid suiker in cola en andere frisdranken betekent volgens de organisatie een groter gezondheidsrisico dan 2- en 4-MI. „Wat niet wegneemt dat de hoeveelheden 2- en 4-MI in de geteste cola’s mogelijk kunnen leiden tot duizenden kankergevallen onder alleen al de Amerikaanse bevolking.”
En wat die suikers betreft, het gaat om fructosestroop. Dit goedkope product wordt gemaakt van mais en staat bekend als ”high fructose corn syrup” (HFCS). Het wordt in veel frisdranken en jams gebruikt als zoetmiddel (vaak in een mix van fructose-glucosestroop).
Voedingswetenschappers houden de sterke toename in het gebruik van fructosestroop in tal van producten medeverantwoordelijk voor de explosieve toename van het aantal mensen met overgewicht, met in het verlengde daarvan een verhoogd risico op diabetes en hart- en vaatziekten.
Daarnaast fungeert fructosestroop als een soort benzine voor kankercellen waardoor deze zich sneller delen, zo bleek uit onderzoek van het Jonsson Cancer Center in Californië dat op 1 augustus 2010 werd gepubliceerd in het toonaangevende tijdschrift Cancer Research.
De Amerikaanse onderzoekers vonden dat alvleesklierkankercellen in het lab vooral groeiden door glucose en zich versneld deelden met behulp van de genoemde fructose. Allemaal redenen voor CSPI om de 125e verjaardag van Coca-Cola dit jaar maar niet mee te vieren.