Kerk & religie

Theologengala onder begeleiding van jazz

AMSTERDAM – De eerste Nacht van de Theologie in de Hermitage in Amsterdam is 
tot diep in de nacht het toneel van veel debatten en muzikale optredens van de jazzband ”Van lieverlee naar ongewis”.

Klaas van der Zwaag
22 June 2011 11:19Gewijzigd op 14 November 2020 15:31
AMSTERDAM – ”Theologie gaat over alles” is het motto van het galadiner van de Nacht van de Theologie. Muzikale optredens, debatten en prijsuitreikingen waren onderdeel van het gevarieerde programma dat zich afspeelde in de Hermitage van Amsterdam. Foto Ro
AMSTERDAM – ”Theologie gaat over alles” is het motto van het galadiner van de Nacht van de Theologie. Muzikale optredens, debatten en prijsuitreikingen waren onderdeel van het gevarieerde programma dat zich afspeelde in de Hermitage van Amsterdam. Foto Ro

Het theologengala, een soort boekenbal voor theologen, heeft plaats onder de motto’s ”theologie gaat over alles” en ”het gezicht van de theologie”. Onder leiding van journalist Lodewijk Dros en filosofe Désanne van Brederode gaan theologen met elkaar in debat. Zo’n 200 bezoekers zijn op de happening afgekomen. De aanmelding is twee keer overtekend. Het publiek bestaat vooral uit predikanten, hoogleraren en uitgevers, theologisch zeer gevarieerd: van de Remonstrantse Broederschap tot de Hersteld Hervormde Kerk.

Wat doen theologen op een gala, vraagt wetenschapper Paul van Geest zich af tijdens zijn openingswoord. „We weten toch dat zij zich van Jesaja tot Blaise Pascal niet mengen in het krachtenveld van rijkdom, wellust en eer. Toch zegt Augustinus: „Wie vanuit het perspectief van de Eeuwige naar het heden kijkt, geniet des te meer van het leven.”” Hij wenst de gasten een goede maaltijd met de woorden van zijn docent Ratzinger uit Rome: „Für Trocken und Nass, Deo gratia.”

Theologie gaat over alles, zo bevestigt Jan Willem Wits, voormalig communicatieadviseur van de Rooms-Katholieke Kerk en nu werkzaam bij KPMG. Hij betreurt het dat theologen nauwelijks een rol spelen bij thema’s zoals ritueel slachten en artikel 23 van de Grondwet over onderwijsvrijheid. „In de kerk is er nauwelijks besef hoe groot de kloof is tussen theologie en de seculiere wereld.”

Eerste Kamerlid en theoloog Ganzevoort ziet het als taak van de theoloog om actuele kwesties te verhelderen vanuit achterliggende waarden en visies. „Theologen hebben te lang in een esoterische speculatieve sfeer geleefd.”

De Amsterdamse predikant Bas van der Graaf bevestigt dat. Hij zegt dat hij zich lang heeft verschuild achter „het dienaar van het Woord zijn.” Maar na een bezoek aan een Willow Creekconferentie moest hij eraan geloven: zelf zichtbaar zijn, een gezicht te hebben, zoals via sociale media.

Dat laatste lijkt doorslaggevend te zijn voor de verkiezing van de theoloog van het jaar. Bosman is spraakmakend door zijn hyperactief Twitter- en webloggedrag, Kalsky doet het ook niet slecht en Selderhuis timmert door Refo500 flink aan de weg. Hij „wordt door zijn kinderen ingewijd in het twitteren, maar het is nog even wennen”, zegt de presentatrice.

Theologen kunnen goed preken, maar slecht spreken, vindt theoloog en communicatieadviseur Willem van der Meiden. Vandaar dat volgens hem in de media altijd dezelfden aan het woord komen. De ethicus Hans Reinders: „Ik word vaak door Hilversum gebeld om uit te leggen dat iets niet mag. Voor omslachtige redeneringen is er geen plaats.”

Nederland een christelijk land, is het een zegen of een ramp? Rein Zunderdorp, voorzitter van het Humanistisch Verbond, hekelt met een beroep op een publicatie van Kuitert ”Dit moet ik van mijn geloof” het opleggen van het geloof en regels via wetgeving aan anderen. „Daar botsen wij met de kerken.”

Koert van Bekkum, adjunct-hoofdredacteur van het Nederlands Dagblad, pareert dat Nederland een land van minderheden is waarin niets opgelegd wordt maar waar wel een christelijke traditie is. Iedereen oriënteert zich stiekem op het christelijk geloof, zegt hij met een beroep op Charles Taylor. De kerk als sociaal kapitaal en bron van zingeving.

Na het galadiner wordt er verder gediscussieerd, tot diep in de nacht via de radio. In de tuin van de Hermitage vindt de ”contrastnacht” plaats, een ludiek protest tegen het elitaire diner. Onder het mom van ”echte theologie ligt op straat en niet in het museum” speelt een daklozenorkest, zijn er ”donderpreken” en zingt een duo vanuit een omgebouwde lelijke eend.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer