Economie

Veel glasvezel de grond in voor snel internet

RIJSSEN – Sinds 2005 heeft de Rijssense exploitant Reggefiber al 112 gemeenten aangesloten op glasvezel. Ook Kliksafe levert in een aantal gemeenten diensten. „Internet is een nutsvoorziening geworden.”

Jan Mark ten Hove
22 June 2011 09:22Gewijzigd op 14 November 2020 15:31
Aanleg van glasvezel. Foto ANP
Aanleg van glasvezel. Foto ANP

Het Amerikaanse tijdschrift Newsweek poneerde in 1995 de gewaagde stelling dat internet een tijdelijk fenomeen zou zijn. Een hype, niet meer dan dat. De journalist die dat destijds opgeschreven heeft, zal zich nog wel eens achter de oren krabben.

Ruim vijftien jaar na publicatie kunnen mensen niet meer zonder, constateert Jan Davids, directielid van Reggefiber, een joint venture van investeringsmaatschappij Reggeborgh en KPN. Door de combinatie van een vastgoedtak en een telecombedrijf sloeg Reggefiber in 2008 twee vliegen in één klap: woningen bouwen en tegelijkertijd snel, hoogwaardig internet via glasvezel aansluiten.

De werkwijze van Reggefiber is eenvoudig. De onderneming start in een gemeente een zogeheten vraagbundelings­traject, een inventarisatie onder burgers. Geeft 30 procent of meer aan dat er interesse is in internet via een haardunne vezel van glas, dan gaat de schop binnen afzienbare tijd de grond in.

Een van de partijen die meedoen in de glasvezelactiviteiten van Reggefiber is Kliksafe. Directeur Bert Jan Peters legt uit waarom: „Internet is een nutsvoorziening geworden. Onlangs las ik ergens dat mensen liever kranten, tijdschriften en zelfs hun tv het huis uit doen dan dat ze afscheid nemen van internet. Dat geeft wel aan hoe onmisbaar het communicatiemiddel inmiddels is.”

Glasvezel is voor Kliksafe een interessante optie. De Nunspeetse onderneming heeft in de afgelopen jaren trajecten uitgezet in Rijssen, Woudenberg, Wijk bij Duurstede, Nunspeet en Putten. Binnenkort volgen de Alblasserwaard, de Bommelerwaard en Barneveld. „Ook ónze klanten vragen om hogere bandbreedtes. Waar seculier Nederland de televisie aanzet, bekijkt de gereformeerde gezindte tv-achtige programma’s rondom nieuws en actualiteiten via internet.”

Peters illustreert zijn uitspraken met een voorbeeld. „De schietpartij in Alphen aan den Rijn vond plaats op een zaterdagmiddag begin april. Normaal gesproken zijn er op dat tijdstip weinig mensen online. Via onze systemen hebben we gezien dat er die middag uitzonderlijk veel internetverkeer was.”

Andersom is Kliksafe voor Reggefiber een aantrekkelijke partner. Davids: „Kliksafe zorgt voor een hogere bezettingsgraad. De klanten van Kliksafe zijn relatief bemiddeld en daarom bereid te investeren in glasvezel. Dat de gereformeerde gezindte gebruik wil maken van gefilterd internet, is haar keuze. Wij bekijken de samenwerking puur zakelijk, we zijn enkel geïnteresseerd in de bezettingsgraad van glasvezel.”

Davids constateert overigens een opmerkelijke overeenkomst in het internetgebruik van de gereformeerde gezindte en dat van bijvoorbeeld kinderen in het algemeen. „In beide categorieën zie je dat internet de rol van de televisie heeft overgenomen.”

Stimuleert Kliksafe door te participeren in glasvezelinternet onbedoeld het kijken van televisieprogramma’s en video via internet? Peters: „Dat soort vragen is van alle tijden. Ook Kliksafe is niet in staat om ontwikkelingen die gaande zijn af te remmen of te blokkeren. Restrictief zijn levert niets op, wel het verantwoord leren omgaan met internet. Meer dan ooit is mediaopvoeding nodig.”

De aanleg van glasvezelnetwerken heeft Reggefiber bepaald geen windeieren gelegd. Davids: „Onze omzet groeit jaarlijks met tientallen procenten.” Het plafond is nog lang niet in zicht. „Momenteel zijn we actief in ongeveer een kwart van de Nederlandse gemeenten. We streven naar een bezettingsgraad van een procent of 70, 80, maar misschien moeten we dat percentage binnenkort wel weer naar boven bijstellen.”

Wanneer Reggefiber zijn taak in Nederland voltooien zal, durft Davids niet te voorspellen. „Het aanleggen van internet in de buitengebieden bijvoorbeeld kost veel tijd en geld. Tegen de tijd dat de meeste gemeenten een glasvezelaansluiting hebben, is er ongetwijfeld weer behoefte aan een revitalisatie van het bestaande glasvezelnetwerk.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer