Besluitenlijst Landelijke Vergadering NGK 2010
HOUTEN – In kerkgebouw De Lichtboog te Houten werd vrijdag de Landelijke Vergadering (synode) 2010 van de Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK) afgesloten. Hieronder een overzicht van de voornaamste besluiten.
- De Landelijke Vergadering (LV) vergadert vele uren over een ruim honderd pagina’s tellende studie over onder meer de positie en taken van predikanten en kerkelijk werkers. De afgevaardigden besluiten de kerkelijk werker te erkennen als een „bezoldigde, niet-ambtelijke functie.”
De vergadering oordeelt dat elke vorm van geweld tegen homo’s vanuit het Woord van God „ondubbelzinnig moet worden afgewezen” en steunen daarom een interkerkelijke verklaring waarin geweld tegen homoseksuelen expliciet wordt veroordeeld. Omdat het geweld tegen homo’s eerder toeneemt dan afneemt is het van belang dat kerken zich gezamenlijk daartegen uitspreken en, „mede gelet op hun homonegatieve imago”, ook orthodoxe kerken daaraan meedoen, zo is de motivatie.
De synodeleden accorderen een door een speciale commissie vastgesteld protocol dat geldt voor gemeenten die geconfronteerd worden met (seksueel) misbruik in pastorale - en gezagsrelaties. Verder krijgen alle kerken een zogeheten Eerste Hulp Bij Misbruik-pakket.
De LV herbevestigt, naar aanleiding van een brief van de Ngk te Urk over deelname van praktiserende homoseksuelen aan de sacramenten, de uitspraak dat de vraag wie toegang heeft tot de sacramenten in de gemeente -en daarmee ook vragen rond tuchtoefening- „primair moeten worden beantwoord in de plaatselijke pastorale situatie met concrete broeders en zusters voor ogen.”
De afgevaardigden stemmen in met de Gedragscode Predikanten. De gedragscode moet tekortkomingen in het functioneren van werkers in de kerk signaleren, bespreekbaar maken en zo mogelijk voorkomen.
De LV besluit een commissie in het leven te roepen die de opdracht krijgt antwoord te geven op de vraag, „welke weg Gods Woord wijst inzake het roepen van homoseksuele gemeenteleden tot het ambt van ouderling of diaken.” Het rapport moet besluitvorming op de LV van 2013 mogelijk maken. De commissie zal op een aantal momenten „klankborden over de uitgangspunten, gedachtevorming en (voorgenomen) conclusies” met een klankbordgroep die bestaat uit GKV-leden en „indien mogelijk” christelijk-gereformeerden.
De LV spreekt uit dat de toe-eigening des heils geen barrière meer vormt tussen de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) en de NGK. De NGK zien dit besluit en de daaraan ten grondslag liggende overwegingen als een „belangrijke stap” in de relatie met de CGK en als een „stimulans voor verdere gesprekken over de eenheid tussen beide kerken.” De NGK zijn verder „dankbaar en verheugen zich over de groeiende plaatselijke samenwerking met gereformeerd-vrijgemaakte kerken.” De afgevaardigden wensen de gesprekken met de GKV voort te zetten en te richten op „alles wat nodig is” om de belemmeringen voor de plaatselijke samenwerking en eenheid tussen NGK en GKV weg te nemen.