Binnenland

Jarenlang getouwtrek rond Hedwigepolder

DEN HAAG (ANP) – De Hedwigepolder in Zeeland is al jarenlang speelbal van de politiek. De polder zou onder water worden gezet. Maar het kabinet zegt nu daarvoor toch een alternatief te hebben gevonden: de ontpoldering van de Schorer- en Welzingepolder bij Vlissingen. Een overzicht:

17 June 2011 18:04Gewijzigd op 14 November 2020 15:27

NOVEMBER 2004: Ondanks ongenoegen na een eerdere uitdieping van de Westerschelde spreken Vlaanderen en Nederland af de Schelde tot 13,10 meter te verdiepen om zo de haven van Antwerpen toegankelijk te maken voor grotere containerschepen. Het werk kan in 2007 beginnen.

DECEMBER 2005: De regeringen ondertekenen een verdrag met afspraken over nieuwe natuur ter compensatie van het natuurverlies dat ontstaat door het verdiepen van de Westerschelde.

JUNI 2008: De Vlaamse premier Kris Peeters zegt de vertraging zat te zijn. De Eerste Kamer stemt in juli schoorvoetend in met de plannen.

APRIL 2009: Het kabinet besluit de Hedwigepolder niet onder water te zetten voor natuurherstel. Het slaat de aanbeveling van de commissie-Nijpels in de wind en wil buitendijks natuur (schorren) gaan ontwikkelen, ook omdat ontpolderen gevoelig ligt in Zeeland en de Tweede Kamer. Alleen als dit echt niet blijkt te kunnen, zal de Hedwigepolder alsnog worden ontpolderd.

JULI 2009: De Raad van State legt het uitbaggeren van de Westerschelde voorlopig stil, omdat niet is uit te sluiten dat de werkzaamheden de natuur aantasten.

AUGUSTUS 2009: Het geduld bij de Vlamingen is na jaren touwtrekken op. De Vlaamse premier Peeters roept de Nederlandse ambassadeur op het matje. Vlaanderen weigert 300 miljoen euro mee te betalen voor natuurcompensatie en Antwerpen dreigt met een claim.

AUGUSTUS/SEPTEMBER 2009: Het conflict duurt voort. De Belgische minister Yves Leterme bezoekt Nederland en Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) belooft hem dat de Westerschelde zonder vertraging wordt uitgediept.

6 OKTOBER: Ingenieursbureau Grontmij concludeert dat een alternatief kabinetsplan voor natuurherstel bij de Westerschelde niet verstandig is. Daarmee ligt opnieuw een advies op tafel dat aanstuurt op het onder water zetten van de polder.

9 OKTOBER: Het kabinet beslist ‘definitief’ dat de polder onder water zal worden gezet.

SEPTEMBER 2010: Regeringspartijen VVD en CDA en gedoogpartner PVV spreken af dat de Hedwigepolder toch niet wordt ontpolderd en dat ze zullen zoeken naar alternatieven voor het onder water zetten ervan.

DECEMBER: Kennisinstituut Deltares bekijkt het alternatief voor ontpoldering opnieuw.

JUNI 2011: Het kabinet besluit op 17 juni in plaats van de Hedwigepolder de Schorer- en Welzingepolder bij Vlissingen onder water te zetten en op drie plaatsen slikken en schorren in de Westerschelde te verbeteren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer