Amerikaanse roman over de Pharos van Alexandrië
De Pharos van Alexandrië is een van de zeven wereldwonderen van de klassieke oudheid. Het was een enorme vuurtoren, opgetrokken uit wit marmer, met een bijzondere architectuur. Het is deze toren die centraal staat in de nieuwste roman van de Amerikaanse schrijfster T. L. Higley, ”Vuurwachter”.
De vuurwachter zelf is Sophia, een door het leven getekende vrouw, die in de toren een teruggetrokken bestaan leidt. Totdat de Romeinen de stad binnenvallen en ingekwartierd worden in de vuurtoren. Om het vuur van de toren brandende te kunnen houden, moet Sophia letterlijk en figuurlijk haar veilige toren verlaten. Zal ze zich openstellen voor de Romein Bellus, die de opdracht heeft om het vuur van de toren te doven?
Met ”Vuurwachter” krijgt de lezer in een geromantiseerde vorm een stukje geschiedenis uit de eerste eeuw voor Christus voorgeschoteld. Tracy Higley laat allerlei mensen de revue passeren: Cleopatra, de koningin van Egypte, Julius Caesar uit Rome, Ptolemaeus en Pothinus.
Eén oude wijze man is er die in de enige ware God gelooft. Deze Sosigenes heeft een belangrijke uitvinding gedaan, de zogenaamde Proginosko, die heel specifiek de dagen van het jaar aangeeft.
Naast de romance die ontstaat tussen Sophia en Bellus speelt de strijd om deze uitvinding een grote rol in het verhaal. Higley geeft een veelheid aan figuren en feiten, wat de spanning niet altijd ten goede komt. De ontknoping en de goede afloop zijn voorspelbaar, maar de historische context maakt het boek tot een boeiende roman.
Boekgegevens
”Vuurwachter”, T. L. Higley; uitg. Den Hertog, Houten, 2011; ISBN 978 90 331 2380 1; 359 blz.; € 20,90.