Alzheimerfilm schetst indringend beeld ziekte

Alzheimer is een ingrijpende ziekte, waarmee meer dan een miljoen Nederlanders te maken hebben. Niet alleen de mensen die met deze vorm van dementie kampen, maar ook familie, vrienden, collega’s en verzorgenden. Voor buitenstaanders is de belevingswereld van dementerenden vaak lastig te doorgronden. De makers van de film ”Alzheimer Experience”, die sinds eind vorige maand op de gelijknamige site te zien is, hopen daar verandering in te brengen. Het doel van de internetfilm is „de kloof van kennis en begrip tussen de ‘gezonde’ buitenwereld en de belevingswereld van Alzheimerpatiënten te helpen overbruggen.”

14 June 2011 09:06Gewijzigd op 14 November 2020 15:23
In de film Alzheimer Experience geeft een arts bij elke scène informatie over de ziekte van Alzheimer. Beeld Alzheimer Experience
In de film Alzheimer Experience geeft een arts bij elke scène informatie over de ziekte van Alzheimer. Beeld Alzheimer Experience

In 22 scènes van elk een halve tot circa twee minuten trekken delen uit het leven van de dementiepatiënten Ina en Gerard voorbij. Bij Ina en haar zoon Jaap start de tijdreis in het beginstadium van de ziekte. In het geval van Gerard en zijn vrouw Roos is de dementie al verder gevorderd.

De scènes worden elk apart gepresenteerd. De kijker kan van perspectief wisselen door op de portretjes onder aan het beeld te klikken. Vervolgens richt de camera zich niet alleen op de ander die in het desbetreffende deel een rol speelt, maar wordt ook duidelijk wat er in het hoofd van die persoon omgaat. Zo ziet Ina geen tafels in de eetzaal van de dagbesteding, maar beleeft de voormalige leerkracht de ruimte als een klaslokaal waar leerlingen met proppen papier gooien. Knap in beeld gebracht door middel van tekeningen. De vroegere bankdirecteur Gerard ziet thuis geen taxibusje vertrekken, maar een chique auto met chauffeur.

Elke scène gaat vergezeld van een op te roepen mondelinge uitleg door een arts en geschreven informatie over de bijbehorende fase van alzheimer. Alle filmdelen vormen samen één verhaal. Ina komt in deel één in beeld als ze in de bibliotheek een jongetje adviseert ”Meesters van de zwarte molen” te lezen, het boek dat ze haar eigen kinderen voorlas. Tijdens haar ziekte draagt ze juist dit boek steeds bij zich, als een houvast in moeilijke tijden, en leest haar kleindochter háár hieruit voor. In het slotdeel 22 vindt een denkbeeldige rouwplechtigheid plaats. Ina’s zoon Jaap houdt een toespraak naast de kist met ”Meesters van de zwarte molen” in zijn hand, om het boek ten slotte aan zijn dochter te schenken.

Alzheimer Experience biedt een schat aan informatie over de meest voorkomende vorm van dementie. Tegelijkertijd maken de soms indringende filmbeelden pijnlijk het ongemak, de verwarring en het verdriet van patiënten en omstanders duidelijk.

De initiatiefnemers, zorgondernemer en ervaringsdeskundige Marco Ouwehand, wetenschapper Anne-Mei The en regisseur Paula van der Oest, zijn geslaagd in hun opzet. Elke Nederlander, in ieder geval iedere betrokkene, zou kennis moeten nemen van het resultaat van hun inspanningen. Het is dan ook erg jammer dat de film diverse keren ontsierd wordt door het misbruik van Gods Naam. Het is te betreuren dat de makers zich niet gerealiseerd hebben dat ze christenen kwetsen met dergelijk taalgebruik.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer